Bonnier Carlsen, 2024-04-29

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Kirsti Kristoffersen: "Inte minst fick jag följa två norska tvillingar alldeles från starten"

Den norska journalisten Kirsti Kristoffersen arbetade som redaktör för tonårstidningen Julia och hamnade därefter i musikbranschen. Hon har varit manager till några av Norges största tonårsidoler, tex tvillingarna Marcus och Martinus.  Som författare skriver hon oemotståndlig feelgood. Hennes bok Kändiscrush (2023 på svenska) handlar om Karoline som träffar och blir kär i Mathias. Nu utkommer uppföljare Kändiskaos – om hur det är att vara ihop med en superstjärna.

Många är nyfikna på musikvärlden som skildrar i dina böcker. Den känner du ju mycket väl. Berätta om din bakgrund?

Innan jag började skriva böcker jobbade jag bland annat som journalist och redaktör för magasinet JULIA (som också fanns i Sverige!). Då fick jag träffa stora stjärnor som t ex One Direction, Demi Lovato, Jonas Brothers och Shawn Mendes. Och inte minst fick jag följa två norska tvillingar alldeles från starten av deras karriär: Marcus och Martinus. Efterhand blev jag tillfrågad om att skriva deras självbiografi, och därefter fick jag erbjudande om att arbeta med deras management. Där fick jag jobba med fans och musik, med sociala medier och press, och det var ett fantastiskt spännande jobb!

Det är intressant att få en inblick i den här idol- och fankulturen. Men för bokens Karoline är det inte alltid så trevligt. Vilka är baksidorna med att vara ihop med en kändis?

Karoline får uppleva att det är både spännande och roligt att vara tillsammans med en kändis, men också att det kan innebära vissa problem: Till exempel all uppmärksamhet från fans och journalister och alla som plötsligt vet vem hennes pojkvän är. Och inte minst all avundsjuka och hatet från fansen, som kanske helst själva vill vara tillsammans med Mathias. Jag tror att det på många sätt kan vara ganska vanskligt att plötsligt bli berömd över en natt – både för kändisen själv och människorna runt omkring – och det ville jag skriva om.

Hur har det varit för dig som mest arbetat bakom kulisserna att kliva fram och kanske bli lite av en kändis själv?

Wow, är jag också en kändis? Neeej, det tror jag väl inte. Jag blir inte igenkänd på gatan eller något sådant, och jag trivs allt lite längre bak i kulisserna. Men det har börjat komma en del meddelanden från läsare som gillar böckerna, och jag blir JÄTTEGLAD varje gång! Det är det allra finaste med att fler vet vem jag är nu, än tidigare.

Kommer det fler roliga, smarta och tonsäkra böcker om Mathias och Karoline?

Kanske? Jag känner mig inte helt färdig med Karoline och Mathias ännu, så det kan hända att det blir fler böcker efterhand. I alla fall om läsarna vill ha mer? I så fall ska jag se vad jag kan göra!

Om Kändiskaos

Karoline och Mathias blev ihop på sommarlovet, men gjorde slut eftersom de bor så långt ifrån varandra. Först efter att hon kommit hem får Karoline veta att Mathias ska vara med i en idoltävling, och plötsligt är han känd i hela Norden! När han en dag tar kontakt igen och några privata bilder läcker ut kastas Karoline in i en helt ny vardag av fans och uppmärksamhet som hon inte har bett om. Går det att vara ihop med en superstjärna?

Översättning av Sofia Nordin

Om Kändiscrush

Karoline ser verkligen inte fram emot att bo på en campingplats hela sommarlovet. Så träffar hon Mathias, den snyggaste killen någonsin. Men Mathias har en en hemlighet och allt vänds upp och ner för Karoline. Det är som upplagt för drama och förvecklingar. Det här är sommaren då allt händer ...

Översättning av Sofia Nordin