Bonnier Carlsen, 2020-06-04

Foto: Stefan Tell

Knut V Pettersson-stipendiet 2020 till Jan Lööf

Författaren, konstnären och jazzmusikern Jan Lööf tilldelas Knut V Pettersson-stipendium med motiveringen ”oefterhärmliga bildvärld”. Svenska Tecknares styrelse önskar i samband med utmärkelsen samtidigt uppmärksamma att Jan Lööf fyller 80 år.

I oktober utkommer Tomten berättar

Vem är det som matar och tar hand om alla djuren?Jo, en alldeles tvättäkta lagårdstomte! Och han har varit med länge, sedan syndafallet faktiskt. Han har arbetat på Noaks ark och därefter hamnade han på en norrländsk bondgård. Till slut flyttar han med familjen in till staden. Där har tomten bara en katt och en hund att ta hand om och det är alldeles lagom för en så väldigt gammal tomte.

Jan Lööf är en unik barnboksförfattare i Sverige. Bilderböcker som Sagan om det röda äpplet, Pelles ficklampa och Örnis bilar (text av Carl Johan De Geer) är moderna klassiker. Den här berättelsen kom första gången ut 1995, men har också kommit ut under titeln Vem matar djuren? Som så ofta i Jan Lööfs  berättelser är texten kort medan bilderna talar desto mer, precis som det ska vara i en riktig bilderbok! En annorlunda julberättelse av Jan Lööf.

Om Jan Lööf

Jan Lööf, född 1940 i Trollhättan, är konstnär och författare. Han är dessutom jazzmusiker och spelar tenorsaxofon och flöjt. Tidigt började han med att teckna gubbar, men fick sin formella utbildning som bildkonstnär på Konstfack i Stockholm. Jan Lööf har tilldelats flertalet priser och utmärkelser, däribland Heffaklumpen, Tidningen VI:s , Elsa Beskow-plaketten,  Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris och Astrid Lindgren-priset.

Som sina främsta inspirationskällor anger han Wilson McCoy, som tecknade Fantomen under åren 1947-1961, och Al Smith, som år 1932 skapade serien Storklas och Lillklas. De ritade bägge sina figurer i rena hela linjer, ansikten och kroppar är ganska grovt förenklade karikatyrer, bildytorna är rena i svart, vitt eller tydligt streckade skuggningar.