Bonnier Carlsen, 2020-11-18

Foto: Foto: Lena Berg-Nordenberg

Lars Lerin julvärd i SVT

Idag avslöjade SVT att konstnären och författaren Lars Lerin blir årets julvärd. Julvärden är en viktig och populär tradition, och kan i år bli extra viktig då många kommer att få uppleva ett ensammare julfirande än de önskat.

Eva Beckman, programdirektör på SVT: Därför är jag extra glad att Lars Lerin kommer fira jul med oss i år. Årets julvärd är älskad för sin värme, sin humor och medmänsklighet – och för sin särskilda blick för människor.

Lars Lerin i en intervju:

– Min uppgift är att vara sällskap åt dom som är ensamma på julen. Det finns många äldre människor, som min mamma som bor på äldreboende, och som ser på tv så fort hon är vaken. Och nu i den här coronatiden kanske ännu fler tyr sig till tv-rutan, och då kan det vara trevligt att någon sitter där, liksom som en kompis i detta nu, och säger hej.

Lerins sommarö – premiär den 25 november

SVT-publiken har fått följa Lars Lerin via Lerins lärlingar, Vänligen Lars Lerin och Lerins jul. Onsdag den 25 november är det premiär för Lerins sommarö där Lars och Junior bjuder in nya och gamla vänner till sitt landställe på västkusten för att måla och prata om livet.

Flerfaldigt prisbelönt

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellmålare och är känd för sin enastående begåvning och produktivitet. Han är även en begåvad författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu.

Lars Lerin tilldelades Augustpriset för Årets svenska fackbok 2014 för sin bok Naturlära, och han är hedersdoktor vid Karlstad universitet, en titel han tilldelats för sitt stora konstnärskap både som författare och bildkonstnär. 2016 ärades Lars Lerin med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare och konstnär, samt tilldelades två Kristallen-statyetter för programmet Vänligen Lars Lerin (SVT), Årets livsstilsprogram samt Årets manliga tv-profil. 2019 tilldelades Lars Lerin Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. Nyligen belönades Lars Lerin med ett kulturstipendium till Gustaf Frödings minne.

Lars Lerin debuterade som barnboksförfattare förra året med Trollet är inte hemma. I augusti utkom hans andra barnbok Elsa i skräddartorp och hennes 28 katter.