Bonnier Carlsen, 2019-05-10

Foto: Öyvind Lund

Lars Lerin prisas av Svenska Konstakademien

Lars Lerin, konstnär och författare, tilldelas Egron Lundgrens medalj av Svenska Konstakademien 2019. Priset instiftade 1876 och har delats ut till framstående svenska akvarellmålare sedan dess.

Motivering:

"Egron Lundgrens medalj tilldelas Lars Lerin för sitt långa och enträgna arbete med den mycket krävande akvarelltekniken. Som en av Sveriges mest betydande akvarellister uppskattas hans episka och ödesmättade målningar inte bara av de redan införstådda, utan han når ned i folksjälen. Han balanserar ljus, luft och mörker på ett sällsynt sätt som öppnar vägar för våra blickar och tankar."

Aktuell med första barnboken i höst

I september debuterar Lars som barnboksförfattare. Trollet är inte hemma är en berättelse i ord och akvarell. "Om solen skiner på ett troll så spricker det, sägs det i sagorna. Ingen vet, man får tro vad man vill. Man får gärna tro att det bor ett troll i skogen."

Prisad som tv-profil

2016 ärades Lars Lerin med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare och konstnär, samt tilldelades två Kristallen-statyetter för programmet Vänligen Lars Lerin (SVT), Årets livsstilsprogram samt Årets manliga tv-profil. En stor publik följer för närvarande Lerins lärlingar i SVT.

Debuterade i bokform 1983

Lars Lerin drömde redan som ung att bli konstnär. Han är hedersdoktor vid Karlstad universitet, en titel han tilldelats för sitt stora konstnärskap både som författare och bildkonstnär. Lars Lerin är en författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. I Lars Lerins skrivande möts livet och konsten i en helhet, precis som i hans målningar, och han har sedan sin debut 1983 med Utpost publicerat över femtio verk i bokform.

Tilldelades Augustpriset 2014

För Naturlära tilldelades Lars Lerin Augustpriset 2014 för Årets bästa svenska fackbok och utmärkelsen Vackraste Värmlandsboken.  2015 utkom Axels tid som handlar om uppväxten i Munkfors och om Lars mentor fabriksarbetaren Axel Florin. I Och fågeln flög fritt för att uppsöka sin bur (2017) möts Lars Lerin och Carl Larsson, två av landets mest älskade konstnärer från varsitt sekelskifte, i brevväxling. Lars Lerin och Kerstin Högstrand bevisar att brevskrivandet inte är en utdöd form i Råskinn (2018). Här samlas de brev och bilder som de två vännerna skickade till varandra åren 2006-2009.