Bonnier Carlsen, 2020-11-13

Foto: Lena Berg-Nordenberg

Lars Lerin tilldelas kulturstipendium till Gustafs Frödings minne

Konstnären och författaren Lars Lerin tilldelas årets kulturstipendium till Gustaf Frödings minne. Stipendiet på 50 000 kronor delas ut av Karlstads kommun.

Motiveringen lyder:

"Lars Lerin tilldelas stipendiet för att han inte bara anses vara en av Nordens främsta akvarellmålare utan också för att han är en mycket begåvad författare med en helt egen stil. I hans böcker möts konsten och livet och smälter samman i en helhet som får människor att stanna upp och reflektera över livets stora frågor. Han tilldelas stipendiet som stöd och uppmuntran till fortsatt kulturell gärning."

Om Lars Lerin

Foto: Privat

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellmålare och är känd för sin enastående begåvning och produktivitet. Han är även en begåvad författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. Lars Lerin tilldelades Augustpriset för Årets svenska fackbok 2014 för sin bok Naturlära, och han är hedersdoktor vid Karlstad universitet, en titel han tilldelats för sitt stora konstnärskap både som författare och bildkonstnär. 2016 ärades Lars Lerin med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare och konstnär, samt tilldelades två Kristallen-statyetter för programmet Vänligen Lars Lerin (SVT), Årets livsstilsprogram samt Årets manliga tv-profil. 2019 tilldelades Lars Lerin Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl.

Lars Lerin debuterade som barnboksförfattare förra året med Trollet är inte hemma. I augusti utkom hans andra barnbok Elsa i skräddartorp och hennes 28 katter.

Om senaste boken Elsa i Skräddartorp och henne 28 katter

Långt östpå skogen, nedom Klatterberget och Gäddtjärnsbråten, bortom Lillpytt och Koögat, ett stenkast från Skabbhaget och Fiskbyttan, strax intill Månskullen, ligger ett litet boställe kallat Skräddartorp. Där bor Elsa Karlsson med sina 28 katter. En heter Liten och han är inte stor, men han är större än Jätteliten. Och där syns Gråmor. Och Gullpiga, som har två vita morrhår. Och Tuggeliten. Och Chefen som sitter och glanar jämt som om han menade sig till Norge. Och Gammelgrå med vingelsjukan. Och Klotrund med de trasiga öronen. Och Den bättre med sex klor på varje tass. Gäspan, hon har en tunga så ynkligt lång. När hon gäspar tittar den ut som en strut. Men Bitarkatten, honom får du stryka på en gång, sedan hugger han. Lilljons är född ute, en morgon satt han på trappan och bara fanns.