Bonnier Carlsen, 2020-04-29

Foto: Lena Berg-Nordenberg

Lars Lerin tilldelas utmärkelsen Din Bok – Vårt Val

Lars Lerin belönas med utmärkelsen Din Bok Vårt Val för sin bok Trollet är inte hemma. Priset delas årligen ut av Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningen och består av en dubbelsidig, gjuten bronsplakett, designad av Lennart Andersson. Prisceremoni äger rum senare under året.

Motiveringen står i föreningens stadgar från 1951:

”plaketten tilldelas den svenska författare, som med sin under det närmast föregående året utkomna bok, skänkt dem den största behållningen och personliga tillfredsställelsen”

Ny bok utkommer i augusti

Lars Lerin debuterade som barnboksförfattare förra året med Trollet är inte hemma. I augusti utkommer hans nya bok Elsa i skräddartorp och hennes 28 katter.

Om Trollet är inte hemma

Dörren till källaren står på glänt. Hallå! ropar Rafael och kikar in i det svala mörkret. Hallå trollet! Men ingen svarar. Allt är tyst, bara småfåglarna som kvittrar och en skata som skrattar ur ett snår. Trollet är nog inte hemma, kanske ligger det och sover. Kanske, kanske inte. Det är väl så, säger pappa, att troll, liksom spöken, måste sova hela dagen för att orka vara vakna om natten. Om solen skiner på ett troll så spricker det, sägs det i sagorna. Ingen vet, man får tro vad man vill. Man får gärna tro att det bor ett troll i skogen.

"Trollet är inte hemma ger oss en kärleksfull stund som man önskar många barn och föräldrar att få uppleva tillsammans." Christina Wedenmark, BTJ

Om Elsa i skräddartorp och hennes 28 katter

Långt östpå skogen, nedom Klatterberget och Gäddtjärnsbråten, bortom Lillpytt och Koögat, ett stenkast från Skabbhaget och Fiskbyttan, strax intill Månskullen, ligger ett litet boställe kallat Skräddartorp. Där bor Elsa Karlsson med sina 28 katter. En heter Liten och han är inte stor, men han är större än Jätteliten. Och där syns Gråmor. Och Gullpiga, som har två vita morrhår. Och Tuggeliten. Och Chefen som sitter och glanar jämt som om han menade sig till Norge. Och Gammelgrå med vingelsjukan. Och Klotrund med de trasiga öronen. Och Den bättre med sex klor på varje tass. Gäspan, hon har en tunga så ynkligt lång. När hon gäspar tittar den ut som en strut. Men Bitarkatten, honom får du stryka på en gång, sedan hugger han. Lilljons är född ute, en morgon satt han på trappan och bara fanns.