Bonnier Carlsen, 2023-06-19

Författarfoto: Oskar Omne

Lisa Westerlund: "Jag ville ge barn en känsla av hopp, att det finns vägar framåt"

Världen brinner av Lisa Westerlund är en serie halsbrytande äventyr fulla av spänning och magi i klimathotets skugga. Vi får följa bästa vännerna Leah och Erik som tillsammans med elementens väktare för en magisk kamp mot miljöförstöringen.

Nu utkommer andra delen i serien – På djupt vatten. Jordens vatten i fara. Erik och Leah tar återigen hjälp av sina magiska kristaller och elementens väktare för att rädda planeten från miljöförstöring. För att få alla i världen att inse vad som pågår i haven måste vännerna förvandla sig till de som drabbas hårdast av föroreningarna: djuren i vattnet. Vi har fått en pratstund med Lisa om serien böcker.

Kan vi kalla din bokserie för klimatbaserad fantasy med de fyra elementen i centrum?

Ja!

Varifrån fick du idén?

Jag tycker själv att klimatfrågan är väldigt viktig, men det var hopplösheten och ilskan hos barn som blev grogrunden till den här serien. Det känns så hemskt att så många unga har tappat tilltron till att vuxna kommer se till att de som växer upp idag ska få leva på en välmående planet. Jag ville ge dem en känsla av hopp, att det finns vägar framåt. Och att vi alla kan göra något. Jag har alltid älskat havet och därför var den här boken om vattenelementet extra rolig att skriva. Att drömma sig in i att få förvandlas till djur och slåss mot de som förstör och skräpar ner var fullt av glädje och hopp även för mig!

Foto: Oskar Omne

Hur går dina tankar kring klimatet?

Å ena sidan är jag rädd för hur läget är idag, men jag ser också att många gör mycket för att det ska bli bättre. Jag vill att mina barn när de är vuxna ska kunna berätta om att det såg mörkt ut där ett tag, men att vi människor förstod och tog tag i frågan. Både politiker och företag i de stora frågorna och ”vanliga människor” i de små detaljerna i vardagen. Jag försöker vara en del i den förändringen själv.

Finns det hopp?

Absolut! Jag ser så många människor som engagerar sig och försöker påverka. Och det händer faktiskt saker! I boken har jag samarbetat med WWF och de är ett jättebra exempel på människor som gör skillnad och redan har skapat förändring inom flera områden. Jag är övertygad om att det finns hopp, men det kräver att vi slutar tänka att det alltid är någon annan som ska göra jobbet. Det är ju som med livet i stort, om vi inte gör någonting, ja då händer det inte heller någonting.

Vilken typ av böcker läser du helst? Har du någon favoritförfattare?

Jag är väldigt humörstyrd med böcker. Ibland vill jag lära mig nya saker och inspireras, då läser jag faktaböcker och biografier. Andra gånger behöver jag muntras upp och då läser jag feelgood och romaner med lyckliga slut. Jag älskar böcker med humor och äventyr där karaktärerna överaskar mig och utmanar sig själva och sin omgivning. Jag läser t. ex allt av Fredrik Backman men tycker också att Callum Bloodworths ungdomsromaner är härliga.