Bonnier Carlsen, 2022-09-12

Foto: Linda Petersson

Lisen Adbåge nomineras till The Extraordinary Book 2022

Lisen Adbåge nomineras till utmärkelsen "The Extraordinary Book 2022" på Internationella litteraturfestivalen i Berlin.

Internationella litteraturfestivalen i Berlin pågår mellan 7 och 17 september. Deltagande författare och illustratörer i genren barn- och ungdomsböcker har fått besvara frågan: Vilka utmärkande böcker borde barn, ungdomar eller unga vuxna utan tvekan läsa?

Författaren, låtskrivaren och dramatikern Kristina Sigunsdottir nominerar Dom som bestämmer av Lisen Adbåge med motiveringen ”en genial och bekräftande berättelse för underdogsen på skolgården”.

Samtliga nominerade böcker presenteras under festivalen både på sitt originalspråk och översatta till tyska. Därefter kommer böckerna att finnas tillgängliga för utlåning på Schaeffer Biblioteket.

Om boken

På gården finns "Dom som bestämmer" och "Vi som inte får vara med". Men varför bestämmer alltid dom som bestämmer? Och vad ska vi som inte får vara med göra för att få vara med? Eller vänta nu... Vill vi ens vara med? Vi kanske bara vill vara ifred.

Lisen Adbåges Dom som bestämmer, som utkom 2018, är en bilderbok om makt. Och om att säga nej, på sitt eget vis. Det är en tuff, kaxig och smart bilderbok om de påhittiga, men lite lågmälda, barnens förhållningssätt till dom som bestämmer på gården. Med ett lakoniskt underdogperspektiv visar hon att personligheter fulla av kreativitet, fantasi och lekfullhet – med hjälp av integritet och emotionell trygghet – i slutänden faktiskt kan stå emot dom som försöker vara balla och bara vill bestämma över andra.

Boken har tidigare valts ut av "White Ravens List 2019", av Internationale Jugendbibliothek.