Bonnier Carlsen, 2023-11-28

Foto: Stefan Tell

Lotta Geffenblad: "Jag har låtit själva sorgen bli en stor, blå uggla i texten"

Lotta Geffenblads Blå ugglan är en blåskimrande saga för alla åldrar. Om att råka ut för en stor sorg och processen som kommer efter. Boken har legat 2:a på DN:s topplista och fått mycket fin uppmärksamhet.

Foto: Stefan Tell

Sagt om boken

" ... Geffenblads "blå ugglan" är också en fantasirik skildring av förlustens inneboende väsen, det mödosamma sorgearbetet och dess potentiellt föränderliga form." Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter

"Poetisk i både ord och bild." Barnbibliotekarierna på Västerås bibliotek, Västmanlands Läns tidning

"Berättelsen om Granlund som blir ensam kvar när Stenberg dör är saklig, men sorgen tar gestalt i en blå uggla som gör Granlund sällskap. Bilderna är verkligt exceptionella: suggestiva, färgstarka och fantasieggande." Plats 2, Dagens Nyheters topplista

Lotta Geffenblad:

– Jag har låtit själva sorgen bli en stor, blå uggla i texten. Jag tänkte att den kanske blir mer greppbar och tydlig då. Kanske också̊ mindre skrämmande, och till och med som en slags märklig tröst.

– Ugglan är gigantisk och ser hotfull ut när den först dyker upp, fortsätter Lotta. Sedan krymper den gradvis genom berättelsen för att i slutet vara stor som en undulat ungefär.

Jenny Franke, förläggare:

– Med berättelsen om den blå ugglan provar Lotta en ton och ett uttryck som skiljer sig lite från hennes tidigare böcker. Det är ett mer avskalat, lite kärvare uttryck i både text och bild, ett större allvar. Men som alltid i Lottas bilderböcker finns också en varm, underfundig humor och ett bildberättande med otroligt fina kvaliteter.

En blåskimrande saga för alla åldrar

I en skogsglänta bland milsvida, blånande berg bor vännerna Stenberg och Granlund. De fyller dagarna med utflykter, nykokt kaffe och smörstekta kantareller. Sedan sitter de tillsammans i skymningen och ser solen sjunka bakom trädtopparna. Men så händer något hemskt! Stenberg dör. Pang bom bara. Granlund blir förtvivlad. Strax därpå landar en jättelik, blå uggla i den ensliga gläntan. Vad vill den Granlund egentligen?

Med Blå ugglan har Lotta Geffenblad skapat en blåskimrande saga för alla åldrar om sorgens och vänskapens väsen.

Om Lotta Geffenblad

Lotta Geffenblad föddes och växte upp i Teckomatorp – ett litet skånskt samhälle. Hon ritade sig igenom skolan och efter den hamnade hon i ett mörkrum på en reklambyrå. Av en slump sökte hon utbildning i Stockholm och gick på Beckmans 1982–85.

Lotta har arbetat med animerad film sedan många år. Det har blivit filmer som er som till exempel Björnes Magasin-vinjetten, långfilmen Bland Tistlar och filmerna om Prick och Fläck och Astons stenar. Ofta är filmerna gjorda som samarbeten med andra konstnärer.

Lotta Geffenblad slog igenom med Astons stenar 2005 och har sedan dess skapat ett stort antal älskade bilderböcker, många av dem utgivna hos Bonnier Carlsen.