Bonnier Carlsen, 2020-07-06

Lyssna på Hörspelet En vanlig familj – en prequel till böckerna om Steffi och Nelli

I böckerna om Steffi och Nelli skildras systrarnas livsöden – skolgång, vänskap, förälskelse, mognad – i skuggan av kriget, gripande, men osentimentalt. En ö i havet är den första boken om Steffi och Nelli. Den följs av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav.

Hörspelet En vanlig familj är ett slags ”prequel” till böckerna om Steffi och Nelli – en liten pjäs på 17 minuter som skildrar bakgrunden till att flickorna måste lämna Wien och resa till Sverige, och som slutar ungefär där En ö i havet börjar.

Lyssna på hörspelet 

Om En ö i havet

Ombord på båten som ska föra dem till deras nya hem beskriver Steffi för sin syster vad som väntar dem. En semesterort med palmer längs strandpromenaden, sandstränder med solstolar och glassförsäljare, ett piano och en hund …

Steffi och Nelli kommer från Wien och är på flykt undan tyskarnas judeförföljelser. De har skilts från sin mamma och pappa, och Steffi som är tolv år har lovat att ta hand om sin lillasyster. På ön i Göteborgs skärgård är ingenting som de har väntat sig. Här finns bara hav och sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk och ingen talar deras språk. Här ska de bo, vid världens ände. På en ö i havet.