Bonnier Carlsen, 2019-09-10

Foto: Caroline Andersson

Malin och Alexander Karim skriver om att hitta styrkan i sig själv

Böcker har alltid funnits i paret Karims hem. Malin och Alexander har framträtt allt mer i diskussioner om föräldraskap och barn. Journalisten och skådespelaren är sedan i våras krönikörer på Aftonbladet Family, Malin är en av två bakom Den ultimata föräldrapodden och på Instagram delar de ofta med sig av vardagen med tre barn. Nu utkommer de med en egen barnbok: Modigast i världen. Mod handlar kanske inte om att inte vara rädd – utan att vara rädd men försöka ändå?

"Vi vill sätta mer färg på barnlitteraturen. Man märker hur mycket konst och kultur påverkar barn. När man gör en teaterföreställning och det sitter svarta barn i publiken, det är en enorm gåva att se sig själv representerad på scen."

"Det var också viktigt att historien inte handlar om det. Den handlar om något helt annat, om rädsla och mod och att hitta sig själv. Men hon råkar se ut så. Den typen av barnböcker saknas också. Det finns böcker som pratar om utanförskap, att komma som flykting. Men det här är ett äventyr där hon råkar vara svart. Det tas inte upp i historien, det är inte en grej. Det är bara så hon ser ut.", säger Malin.

Läs en intervju på bokino.se

Modigast i världen

Alba är rädd för nästan allting – i fantasin blir fl ugor till monster och stillsamma bäckar till rytande hav. Men så länge hon får sitta i sin stora pappas skugga är hon trygg. Så förändras allt. Pappa måste söka jobb i hamnen långt bort på andra sidan ön. Albas fem vilda syskon försvinner när en regnstorm drar fram över ön. Plötsligt är Alba ensam med sin matglada get Yanko. Och fastän Alba är för rädd och Yanko för lat måste de ge sig av på en lång och farlig vandring för att hitta Albas pappa.

Modigast i världen är journalisten Malin Karims och skådespelaren Alexander Karims gemensamma barnboksdebut – en varm och rolig högläsningsbok om att kliva ur någons skugga, och om att hitta styrkan inom sig själv. Illustrationer av Andrea Femerstrand.