Bonnier Carlsen, 2020-06-04

Foto: Stefan Tell

Marcus Gunnar Pettersson ny ledamot i Svenska Barnboksakademin

Illustratören Marcus Gunnar Pettersson har valts i som ny ledamot i Svenska Barnboksakademin. Marcus Gunnar Pettersson har illustrerat bla Ylvanina-serien och Bosses rymdäventyr.

Vi säger samtidigt också grattis till Matilda Ruta, Johanna Lindbäck och Sara Bergmark Elfgren som också valts in i akademin.

Barnboksakademin instiftades 1989

Svenska Barnboksakademins syfte är att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. Barnboksakademin arbetar på en rad olika områden. Bland annat uppvaktar den makthavare, anordnar seminarier för bibliotekarier och lärare och delar ut ett årligt "Eldsjälspris".

Om Marcus Gunnar Pettersson

Marcus Gunnar Pettersson, född 1987, och uppvuxen i de värmländska skogarna. Efter skoltiden arbetade han en tid som skogshuggare och sedan som lärarvikarie i Arvika. Marcus Gunnar har studerat grafisk design och illustration vid Konstfack, där han tog sin kandidatexamen 2013.

Efter att ha hoppat på masterutbildningen vid Konstfack började Marcus Gunnar samtidigt arbeta med sina första barnböcker. Han hoppade därför av utbildningen för att lägga fokus på att jobba med böckerna istället. Sedan dess har Marcus Gunnar illustrerat ett tiotal böcker. Han frilansar också med olika typer av uppdrag inom reklam och tidningar, men glädjen och kärleken till berättelserna och bilderna är den drivande kraften i allt han gör, och helst av allt skapar han bilderböcker.