Bonnier Carlsen, 2024-06-25

Foto: ESA–P. Sebirot

Marcus Wandt debuterar med barnboken Sikta mot stjärnorna

Marcus Wandt:

– Jag är verkligen glad över att få berätta om min resa ut i rymden i den här boken. Jag hoppas att den kan inspirera en ny generation att bli astronauter och att sikta mot stjärnorna!

Sikta mot stjärnorna

Hur känns det att tyngdlös sväva in i köket för att äta frukost? Vad gör man resten av dagen på en rymdstation? Hur känns det att titta ner på vår planet från ett oändligt universum? Marcus Wandt, Sveriges senaste astronaut, vet svaren på detta och mycket, mycket mer!

Hur man blir en astronaut till exempel! En bra början är att ha en magisterexamen inom naturvetenskap, teknik, matematik eller datavetenskap. Sedan ska man ha jobbat några år också. Och man får gärna vara strids- eller testpilot. Som Marcus. Sedan får man göra många olika tester och sedan, äntligen, kan man bli utvald för en astronaututbildning. Det är också otroligt viktigt att man kan samarbeta bra med andra!

Väl på plats i rymdstationen jobbar man intensivt med olika uppgifter. Det kan vara saker som forskare på jorden vill veta och teknikexperiment. Hur funkar kroppen i tyngdlöst tillstånd, vad händer i hjärnan?

Att resa ut i rymden kräver långa och noggranna förberedelser för att både komma ut och hem. Om man inte vill åka ut själv, men ändå vill vara med kan man forska och klura ut saker som vad och hur man ska äta, material och design på kläder och praktiska funktioner som sophantering eller toaletter på en rymdstation. Man kan också utveckla klimatforskning från smarta satelliter eller undersöka stjärnor, planeter och andra fenomen i rymden. Kanske hittar man platser med förutsättningar för liv ...

Sikta mot stjärnorna är skriven tillsammans med Annika Meijer och illustrerad av Mattias Andersson. Boken utkommer 20 september.

Det här är Marcus….

Foto: ESA–P. Sebirot

Marcus Wandt är 42 år gammal. Född i Mora men uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad i Värmland. Nu bosatt i Linköping med fru och barn. Han valdes i november 2022 ut bland över 22 500 sökande till en ny europeisk astronautgrupp om totalt 17 lyckliga uttagna. Marcus Wandt är utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers tekniska högskola och har också genomgått officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg. Han är utbildad stridspilot i både Sverige och i USA och har arbetat som stridspilot inom Försvarsmakten. När Marcus Wandt inte är astronaut arbetar han som chefstestpilot på Saab.

Mediekontakt:

Lydia Putkinen Tappert, lydia.putkinen.tappert@bonnierforlagen.se, 070 790 55 29