Bonnier Carlsen, 2022-12-15

Foto: Nille Leander

Maria Hellbom följer upp sin kritikerrosade debutroman

Spänning, folktro och skimrande magi. Maria Hellbom, som i år fick Barnradions bokpris för sin debutroman Älgkungen, utkommer i januari med Pärlbäraren – en berättelse som tar vid ungefär ett år efter att Klara och Aron lärde känna varandra, den där sommaren då skogen brann.

Nu bor de båda i byn, och nu behöver de varandra mer än någonsin. För när onda krafter verkar, rubbas balansen mellan de magiska världarna. Den länk som Klara har till skogens väsen och till Älgkungen bryts. Oron fryser hjärtat till is. Hjärtlösa människor ser inte skogens förtrollning, de kan säga och göra vad som helst. Som männen utanför affären …

Maria Hellbom är psykolog med lång erfarenhet av cancervård. Debutromanen Älgkungen utsågs till årets bästa bok för 9–12- åringar av juryn för Barnradions bokpris. Men vägen till den starka debuten var kanske mer en tillfällighet än någonting annat.

 

"Maria Hellbom tar upp de stora frågorna med hjälp av skogsrån och vättar" Läs en en krönika om Pärlbäraren i Sydsvenskan.

Hur kom det sig att du började skriva barnböcker?

Det var när Bonnier Carlsen utlyste den stora manustävlingen 2020. Innan det hade jag inte alls tänkt på att jag skulle skriva för barn, men då tänkte jag att jag kunde ju prova. Det gick bra, verkar det som, det jag skickade in var en första version av Älgkungen.

Hur länge hade du skrivit innan du debuterade?

Jag har skrivit rätt så länge, mest facklitteratur, och så krönikor om att vara cancerberörd som jag skrev varje månad under några år. Men så fick jag en skrivarkurs i julklapp 2017. Då satte det liksom igång på allvar, då började jag skriva skönlitterära texter. Sedan dess har jag skrivit nästan varje dag, det är så häftigt! Jag har alltid minst tre berättelser på gång, alltid en massa idéer som snurrar runt i huvudet och min lilla laptop är med överallt.

Foto: Nille Leander

Vilka böcker tyckte du själv om att läsa som barn?

Jag har alltid älskat storslagna, episka berättelser, sådana som visar allt det stora och svindlande i världen och med att vara människa. Eller med att vara kanin, en av mina första stora läsupplevelser var en bok om kaniner: Richard Adams Den långa flykten. Den läser jag fortfarande om ibland och jag gråter alltid när jag kommer till slutet ...

Vad vill du att barn som läser dina böcker ska få med sig?

En bra bok öppnar dörren till en förtrollad värld, får en att se allt det fantastiska och underbara som finns runt om oss och inuti oss, låter oss för en stund glömma oss själva och se världen med andra ögon. Om jag kan få någon enda läsare att uppleva det när den läser någon av mina böcker, då är jag jätteglad.

Pärlbäraren utkommer den 16 januari 2023.