Bonnier Carlsen, 2022-11-06

Foto: Nille Leander

Maria Hellbom tilldelas Barnradions bokpris 2022

Älgkungen av debutanten Maria Hellbom utses till årets bästa svenska bok för 9–12 åringar. Barnradions bokprisjury, som består av femteklassare från Bagarmossen, diskuterade under läslovsveckan de nominerade titlarna. Idag, den 6 november, avslöjade de resultatet i finalprogrammet i P4.

Motiveringen lyder:

Älgkungen är en bok som tar oss till världen mellan magi och realism. Där skogens magiska väsen och vi människor delar på naturen. Genom vänskap och kärlek hjälper boken oss att förstå att vi måste stoppa miljöförstöringen och klimatförändringarna. Kärleken mellan Sunee och Sara håller sig inte till normen och visar att vi måste se världen med öppna ögon. En högläsningsbok för alla barn och vuxna som vill se bortom träden i skogen.

Hur känns det, Maria?

Helt otroligt! Det här är ju min debutbok, så jag är fortfarande helt blown away att folk läser den, och att jag har gett ut en bok på riktigt. Och sen att Älgkungen blev nominerad till det här fantastiska priset, det var ju också helt otroligt. Och sedan vann den. Det är ofattbart!

Hur ska du fira?

Med massor av tårta, tror jag!

Om Maria Hellbom

Maria Hellbom är psykolog med lång bakgrund inom cancervård. Hon har tidigare byggt upp Centrum för cancerrehabilitering i Stockholm och är numera klinikchef vid Ängelholms sjukhus. 2021 debuterade hon med boken Älgkungen och skriver nu på den fristående uppföljaren Pärlbäraren.

Maria var krönikör och skrev texter i fackböcker om vård när hon fick en skrivarkurs i julklapp av sin familj. Det skönlitterära skrivandet tog fart och Älgkungen skrevs som ett bidrag till Bonnier Carlsens stora manustävling 2020.

Om Älgkungen

Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Spänningen tätnar när Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Hon behöver hjälp av sin bästa vän-Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna. Det är en suggestiv berättelse om vad som kan hända till följd av klimatförändringar och ofrivillig syskonlöshet.

Maria Hellbom bjuder in till en magisk värld i de jämtländska skogarna i sin debutbok Älgkungen. En stark berättelse som hämtar kraft ur världens förtrollning. Om de djupa skogarnas magi, tyngden av arv och om vänskapens och kärlekens makt att bygga nya vägar och läka när det är som svårast och tyngst.

Spänning, folktro och skimrande magi när Maria Hellbom följer upp kritikerrosade och prisade Älgkungen med Pärlbäraren, som  utkommer den 16 januari 2023.