Bonnier Carlsen, 2023-05-23

Foto: Stefan Tell

Maria Nilsson Thore tilldelas Förskolebarnens litteraturpris 2023

Maria Nilsson Thore belönas med Förskolebarnens litteraturpris  2023 för boken Chinos tjocka kinder.

Maria om priset:

– Jag är otroligt glad och hedrad över priset! Det känns fint att just Chinos tjocka kinder är omtyckt av barnen. Den handlar om glädjen i att få synas och ta plats, och samtidigt kunna se och ta hand om varandra. Jag hoppas att det både kan roa och inspirera barn.

Eva Dahlin, förläggare:

– Med filosofisk finurlighet och värmande humor skildrar Maria Nilsson Thore livet i en hamsterbur. Chinos tjocka kinder är bilderboksmagi som gör högläsningen till en riktig feststund!

Om priset

Förskolebarnens litteraturpris Polyglutt har blivit en populära tävling för Sveriges förskolor där barnen själv får rösta. 21 titlar valdes ut och sedan fick  förskolorna rösta på sin favorit fram till den 17 mars 2023.

Fem finalister presenteras i mars, därefter röstar förskolorna och skriver en motivering. En jury bedömer motiveringarna till det vinnande bidraget. Den förskola som skrivit den bästa motiveringen belönas med 10 000 kr.

Om Chinos tjocka kinder

Wow! De andra hamstrarna älskar verkligen Chinos roliga upptåg. Chino har ju de tjockaste kinderna och kan en massa coola konster. Men även om det alltid är kul runt Chino kan det ibland bli lite för mycket av det roliga.

Kanske behöver Chino tänka på de andra också? Chinos tjocka kinder är en bilderbok om att vara den som alltid står i centrum, och hur det är för dem som står bredvid.

Chinos tjocka kinder är en varm och rolig bilderbok om att vara den som alltid står i centrum, och hur det är för dem som står bredvid.