Bonnier Carlsen, 2022-04-04

Foto: Stefan Tell

Mårten Gisby och Henrik Johansson nomineras till Slangbellan 2021

Alba och landet Bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson är en av de tre titlar som nomineras till debutantpriset Slangbellan 2021. Prismottagaren tillkännages under barn- och ungdomslitteraturfestivalen Litterarund den 25 april 2022.

Motiveringen lyder

I en rafflande fart, med spänning från första till sista sidan tar Mårten Gisby och Henrik Johansson med oss till världar vi inte visste fanns. Här blandas nordisk mytologi med naturmystik. Bland trollkarlar, feer, tomtar och troll letar den unga Alba efter sitt ursprung. Frågan om vem som är ond eller god förvirrar och fascinerar på ett intresseväckande sätt. Detta fantasyäventyr rör sig i ett högt tempo, författarna förmedlar vikten av att kämpa, att våga testa och att resa sig efter varje fall. Alba och landet bortom är en strålande debut med en stark huvudperson som vi längtar efter att följa i kommande äventyr.

Om priset

Slangbellan är ett debutantpris som instiftades 1998 och delas ut av Bult (Barn och ungdomslitterära sektionen) i Sveriges Författarförbund. Med priset vill man lyfta fram debuterande barn- och ungdomsförfattare och ”stimulera till fortsatt författarskap”. Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Gütteler, ett diplom av Elin Hägg och 30 000 kronor.

Om Alba och landet Bortom

Alba lever med sin farbror Odd i den lilla staden Värend. Hon blir vän med Idun som bor på Björkagård, och får av hennes faster Siri lära sig om växter och djur, men även naturmedicin, runor och uråldriga formler. På gården sker märkliga saker: djuren beter sig inte som djur brukar, en liten figur stryker omkring, och i jordkällaren finns en sten med främmande tecken. Varför har Siri kommit till Värend? Och varför blir Odd arg när han får höra om Siri? När Björkagård visar sig vara ingången till en annan värld bestämmer sig Alba för att ta reda på sanningen.

I Landet Bortom, befolkad av älvor, tomtar och vikingar, råder maktkamp mellan häxmästaren och de upproriska trollstammarna. Alba prövas i sina färdigheter i runmagi och stridskonst och måste lära sig navigera i sin nya tillvaro. Men vem kan hon egentligen kan lita på?

Provläs ett kapitel ur boken

Läs också

Alba och Nattramnens grav står landet Bortom på randen till ett krig. Alba Vanadis tvingas ta sig ner i de mörkaste vättehålorna, över snötäckta slagfält och till magiska gejsrar i jakten på Nattramnen, en uråldrig asamagi som kan vara hennes enda hopp att återta Brisingasmycket från Åskmakaren.

Lyssna på låten!

Om författarna

Henrik och Mårten Foto: Stefan Tell

Mårten Gisby och Henrik Johansson arbetar tillsammans med att utveckla film och tv-serier. Tillsammans har de skapat Alba och landet Bortom, och tanken är att utveckla serien för tv/film.