Bonnier Carlsen, 2021-06-18

Mina fem regler för livet – en svindlande historia med alldeles egen ton

Conny Palmkvist tilldelades tredje priset i Bonnier Carlsens manustävling 2019 med syfte att hitta nästa stora berättare för åldern 7–12-år. Nu utkommer Mina fem regler för livet som färdig bok. Här har han skrivit sin första bok för unga läsare.

Juryns motivering:

En svindlande och överraskande historia med svart humor och en alldeles egen ton om hur oväntade möten i samhällets alla skikt kan få oss att göra det viktigaste av allt – att se varandra. Conny Palmkvist berättar med säker hand den ovanliga berättelsen om Anton, vars tillvaro till en början präglas av utsatthet och en känsla av att inte kunna vara den han egentligen är. Men när en rad oväntade och mystiska uppdrag tar honom på utmanande äventyr långt från hans vanliga tillvaro, vänds allt upp och ner. Utan att veta syftet ger han sig ut enligt instruktionerna, och de han möter ger honom något som kan göra livet lättare att leva.

Om Mina fem regler

Anton har varit med om allt: haft huvudet nertryckt i toaletten, blivit fälld med lunchbrickan i händerna. Men kanske värst av allt är efter skolan. Då väntar de på honom. Det är gnistrande kall december när allt vänder. En dörr i trapphuset står på glänt. Ett stearinljus är tänt och på diskbänken har någon lämnat ett gulnat kuvert: Till Anton står det. Möjligen tvekar Anton en kort sekund, sedan läser han brevet och ger sig ut i vinternatten.

Sagt om boken

"...en gripande och välskriven mellanåldersbok, med humoristiska inslag, som inte väjer för de mörka sidorna i tillvaron. Slutet inger hopp." Dag Hedberg, BTJ-häfte 8, 2021.

Om Conny Palmkvist

Conny Palmkvist, född 1973, är författare, redaktör och litteraturkritiker. Han debuterade 2005 med den uppmärksammade och kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa. Sedan dess har han skrivit ytterligare åtta böcker som inte bara älskats av läsarna utan dessutom tilldelats priser och stipendier. Mina fem regler för livet ( 2021) är Conny Palmkvists första bok för unga läsare. Han senaste vuxenböcker är Sundets röda nejlikor (Bokförlaget Forum) – en bok om en grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas samt Nästan bra på livet (Bazar förlag) – en självbiografisk roman om en fars kärlek till en dotter som inte är som alla andra.