Bonnier Carlsen, 2021-12-06

Foto: Stefan Tell

Möt illustratören Gustaf Lord

Gustaf Lord illustrerar Jens Lapidus och Hedda Lapidus böcker om Dillstaligan som ges ut av Bonnier Carslen. Serien är fartfylld och rolig läsning för lågstadieåldern.

Vem är Gustaf?

Gustaf Lord, självporträtt

Gustaf är illustratör, animatör och extraknäcker emellanåt som konstnär. Han är född och uppvuxen i Göteborg men sedan 2008 verksam i Gävle. Utbildad vid Gävle konstskola, Serie- och bildberättarprogrammet på Högskolan i Gävle och Forsbergs Skola. Och har dessutom en sällan nyttjad kandidatexamen i företagsekonomi.

Efter avslutade studier har Gustaf Lord illustrerat läromedel, serier, barnböcker och skivomslag samt formgivit över 300 tapetmönster för olika varumärken. Animationsuppdragen har inkluderat kortfilmer, instruktionsfilmer och en och annan musikvideo.

Därtill har han fått Yatzy en gång.

Några frågor till Gustaf

Vilka tavlor/verk har gjort ett stort intryck på dig?

Jag tenderar att bli inspirerad av nya tecknare hela tiden men jag minns särskilt ett "konstnärskap" som haft betydelse för mig.

Efter att nyss ha slutat på en destruktiv arbetsplats så stötte jag på tyske film-tecknaren Matthias Lechners studier till animerade filmen Zootropolis. Hans bilder av klassisk europeisk arkitektur anpassat för stora och små djur väckte min vilja att jobba som illustratör till liv igen.

Gustaf med ritblock och penna

Var hittar du inspiration till ditt arbete?

Har inget särskilt ställe. Om jag kör fast kan jag ibland kombinera två orelaterade saker - som en ananas och en dromedar - och försöka teckna det. Det blir sällan något användbart men sätter igång tankebanorna i hjärnan.

När är ditt jobb som illustratör allra roligast?

I den första fasen – när jag hittar på idéer.

Hur ser din arbetsprocess ut när du illustrerar någon annans text?

Jag täcker mitt bord med papper och klottrar snabbt ner spontana skisser huller om buller samtidigt som jag läser texten. Det kan vara roliga bildidéer, sådant som behöver förtydligas i bild eller en bild som berättar något annat än texten. Skisserna är kladdiga och nästan oläsbara för någon annan än mig själv. Nästa steg är att välja ut de som passar bäst och teckna lite noggrannare så att författare och redaktör kan se vad det föreställer. När alla är nöjda tecknar jag med tjocka svarta linjer och fyller på med färg.

Vad tycker du mest om att teckna?

Är förtjust i stadsmiljöer.

Böckerna i Dillstaligan

Juvelkuppen

Konstkuppen

Poolkuppen

Zombiekuppen

Fängelsekuppen (utkommer i mars 2022)