Bonnier Carlsen, 2022-01-09

Foto: Stefan Tell

Möt illustratören Mattias Andersson

Mattias Andersson är illustratören som i serien Barnen på Skräckis skapar magiskt ljus och karaktärer som är både läskiga och gulliga på samma gång. Hittills finns Osynliga Boo och Klistriga Bite. Mattias står för illustrationerna i Mars tur och retur. De utvalda –  första delen i en ny serie som utkommer i mars 2022. Boken är ett actionspäckat rymdäventyr för alla som drömmer om att en dag få utforska universum.

Vem är Mattias?

Mattias Andersson är född och uppvuxen i den lilla fjällbyn Saxnäs i södra Lappland. Mattias valde att följa drömmen om att lära sig göra tecknade filmer, och studerade i Eksjö på den då enda skolan i Sverige med specialinriktning på traditionell tecknad film. Efter några års studier inom spel och 3D-grafik i Visby jobbar han nu som spelgrafiker, illustratör, serietecknare och animatör i Stockholm.

Vilka illustratörer/konstnärer inspirerar dig?

Foto: Stefan Tell

Under uppväxten så läste jag mycket 91:an där jag sög i mig mycket inspiration från tecknarna Jan Gissberg, Jonas Darnell, Gert Lozell och Krister Petersson. Jag älskade stilen och humorn i deras stil och som liten ville jag gärna bli en 91:an tecknare. Nu för tiden så är det för många tecknare jag inspireras av, Allt ifrån samtida animatörer, serietecknare och illustratörer.

Vilka tavlor/verk har gjort ett stort intryck på dig?

Jag har alltid älskat John Bauers målningar samt Tove Janssons illustrationer som liten. Dock så såg jag mer på tecknad film som liten och älskade Don Bluth´s animerade filmer som till exempel Landet för länge sedan.

Det var just insynen att tecknade filmer kunde vara så mycket mer än bara sockersött och mer dramatiska och sorgliga. Just nu så tappade jag hakan av tv-serien Arcane som är extremt inspirerande.

Var hittar du inspiration till ditt arbete?
Jag hittar den mesta inspirationen från samtida kreatörer på sociala medier men blir också inspirerad av tv-serier, tv-spel, barnböcker och serietidningar.

När är ditt jobb som illustratör allra roligast? 

När man får teckna ett roligt eller givande uppdrag. Det är absolut roligast då man får teckna något som ligger en nära hjärtat. Det är även väldigt kul då man hör positiva kommentarer från läsare. Då blir man glad och vill göra mer.

Hur ser din arbetsprocess ut när du illustrerar någon annans text? 

Jag börjar först och främst fråga vad de tycker om i min stil och vilken typ av stil eller uttryck de är ute efter.

Sedan börjar jag alltid med väldigt grova skisser som jag bollar runt med författaren/förläggaren för att tillsammans bygga upp något vi alla är nöjda med. Sedan börjar jag med renteckningen och färgläggningen. Jag tecknar allt i datorn med hjälp av en ritplatta. Det är egentligen likadant som att teckna allt för hand men man har alla färger i världen och man slipper skanna in sina teckningar i datorn.

Vad tycker du mest om att teckna?
Jag älskar humor, söta saker och spännande saker. Jag älskar även mer fantasi eller onaturliga ting.

Det är kul att fantisera ihop något som inte finns än att teckna bara sådant som finns på riktigt. Dock så gillar jag även att teckna vardagsrealismen.

Vad tycker du inte om att teckna? 

Verklighetstrogna porträtt och annat som ska se fotorealistiskt ut. Jag har aldrig tyckt det är kul och jag tycker det är otroligt svårt. Hahaha! Är så otroligt imponerad av de som klarar av att teckna sådant.

Barnen på Skräckis. Osynliga Boo

Stackars lilla spöket Boo! Det är inte lätt att vara osynlig. Boo blir bortglömd på fruktstunden, utanför i leken och omkullsprungen i hallen eftersom ingen ser henne. Men när det ska lekas kurragömma, då är det bra att vara osynlig! Boo kan gömma sig bäst av alla och dessutom skrämma slag på den läskiga människotanten som alla skräckisbarnen är livrädda för

Barnen på Skräckis. Klistriga bite

Monsterungen Bite är en av de minsta på förskolan. Han fattar ingenting tycker de stora barnen, bara kladdar ner och biter sönder saker.
Men är det verkligen så att Bite inte förstår någonting? När kompisen Ulvin blir inlåst i källaren är det kanske inte dumt med någon som alltid följer efter, och som kan gnaga hål på det mesta?

Mars tur och retur. De utvalda

På rymdakademin i Lappland är spänningen stor. Hela året har eleverna kämpat, tränat och förberett sig för att resa ut i rymden. Äntligen är det dags. Raketen står redo och eleverna ska strax få veta vilka fyra astronauter som har valts ut att följa med ombord på den första elevexpeditionen till Mars. Bästisarna Svea och Sydney håller tummarna för att de båda ska få åka, men plötsligt går strömmen och allt blir svart. Det som inte får hända har hänt och med ens är hela uppskjutningen i fara.