Bonnier Carlsen, 2020-10-30

Foto: Star Stable

Möt illustratören till böckerna om Star Stable – Ödesryttarna

De bästsäljande böckerna om – Ödesryttarna är en blandning av äventyr, hästar och magi i bästa bokslukarstil. Onlinespelet Star Stable är världens snabbast växande datorspel om hästar, och har över 500 000 aktiva spelare per månad. Den senaste boken Ödesryttarna: Spökhistorier från Jorvik av Helena Dahlgren bjuder på rysliga spökberättelser som får även det lurvigaste gotlandsrusset att få ståpäls.

Här har vi fått en pratstund med Star Stable-illustratören Marie Beschorner

Berätta om dig själv, vem är Marie?

Jag är en frilansade illustratör från Tyskland. Jag älskar djur och natur – vilket jag tror framgår rätt tydligt om man tittar på mina alster. Jag njuter av att läsa en bra bok medan jag sippar på en god kopp te. Älskar att resa och hittar inspiration från nya platser jag besöker. Ur den aspekten är det härligt att ha ett arbete som man kan ta med sig. Nu när rådande situation begränsar oss från att resa, så njuter jag av lugnet av att vara i min hemstad och gläds åt de olika årstiderna, något som även syns i mitt arbete.

Foto: Star Stable

Vilken relation har du till Star Stable?

Jag firar faktiskt att jag i fyra år arbetat med Star Stable. I oktober 2016 publicerade Star Stable mitt första promo artwork inför Halloween. Det var en början på ett långt och ännu pågående samarbete som jag värdesätter mycket.

Till en början var det fokus på marknadsmaterial. Sedan fick jag frågan om att göra bokomslaget till första boken om Ödesryttarna som planerades i samarbete med Bonnier Carlsen. Jag blev såklart glad och än mer exalterad nu med tanke på alla pågående projekt och böcker som säljs i flera länder.

Jag är en gamer, men inte när det gäller Star Stable. Jag har besökt världen Jorvik för att bli bekant med karaktärerna och platserna. Som frilansare är jag van vid att arbeta med flera olika projekt samtidigt, och när jag arbetar med Star Stable känns det kul att vara med i ett skapande och utvecklande av en värld under en längre period. Det hjälper verkligen att lära känna karaktärerna, spelförteckningen och världen där berättelsen äger rum.

Hur skulle du beskriva arbetet kring din senaste bok, Spökhistorier från Jorvik?

Det var spännande! Vanligtvis gör jag enbart bokomslag. Att få möjligheten att arbeta med och utveckla en generös mängd bilder till inlagan var fantastiskt. Jag gillade även temat mycket – ofta är det material jag tar fram för Star Stable ljust och färgglatt – så det var kul att få skapa något mer dramatiskt och nedtonat. Spökhistorier från Jorvik var perfekt för det! Att stötta Helena Dahlgrens berättande med mina illustrationer var särskilt trevligt.

Du har illustrerat en hel del, hur har du hittat din stil?

När det gäller frågan om stil känns det som att även om jag har en stil som är igenkännbar och skiljer mig från andra illustratörer, vill jag fortsätta utforska och utveckla den mer. Jag tror att stil är något som växer fram genom åren. Det är inget statiskt och det kan förändras med tiden som alla saker gör. Även om min stil kan anpassas till ett stort antal projekt, skulle jag gärna vilja bredda och utöka min visuella repertoar och mina färdigheter.

Jag vill inte heller begränsas av en viss stil, det är så mycket roligare att vara involverad i projekt med olika krav. Medan mina illustrationer till kunder som Star Stable ofta är väldigt livliga, färgstarka och jämförbara med Disney eller Pixar, kräver andra projekt en mer tonad look. Jag älskar också att utforska en mer ombytlig riktning i mina personliga verk. På så sätt blir mitt arbete inte tråkigt och jag kan alltid återvända till ett projekt och stil med ny energi och nya idéer.

Hur skulle du beskriva din stil?

Jag misstänker att du menar mitt arbetssätt, snarare än stil? Mitt arbete är enbart digitalt. Jag illustrerar i Photoshop och Procreate (en digital app för målning och illustrering). Jag har en klassisk bakgrund inom konst dock – under mina studier arbetade jag analogt med olja och akryl.

Men när jag blev bekant Intuos (ett digitalt ritbord) har analog konst känts gammalmodig. Jag har inte rört vid en penna eller duk på flera år nu.

Har du någon favorit i Star Stable-böckerna?

Den karaktär i böckerna som jag gillar mest att teckna är Alex. Jag älskar hennes attityd och personlighet, samt hennes bakgrundsstory.  Hon är tuff men sårbar, har stark känsla för rättvisa men är inte felfri själv. Jag tror att många kan relatera till henne och jag tilltalades snabbt av hennes karaktär. Jag älskar även Linda – hon är smart, älskar böcker och en sann utforskare. Kunskap är makt och jag känner att vi behöver mer av det!

Vad händer härnäst?

För tillfället har jag mycket Star Stable-relaterat jobb framför mig som håller mig sysselsatt. Bortsett från det har jag ett par bokomslag inplanerade samt ett stort personligt projekt som släpps i april nästa år.

Om Ödesryttarna Spökhistorier från Jorvik

De fyra Ödesryttarna Anne, Linda, Alex och Lisa får en dag varsitt mystiskt meddelande: Dina vänner är i fara. Rid till rastplatsen vid Gyllenåsarnas dal för att få reda på mer. Berätta inte för någon. Gyllenåsarnas dal är en underlig plats. En magisk plats. Det känner alla som kommer dit. I skenet av lägerelden börjar vännerna berätta spökhistorier för varandra. Sådant de aldrig tidigare berättat för någon­… Men vem har kallat dem dit – och varför? När skuggorna kryper närmare och natten faller, inser vännerna att de själva är mitt i den rysligaste berättelsen av dem alla.

Star Stable blir animerad film

Det internationella spelfenomenet Stars Stable Online expanderar nu ytterligare sitt universum med en storsatsning inom animerad dramaunderhållning. I december är det premiär online för den animerade miniserien Mistfall riktad till spelets målgrupp unga tjejer.  Serien kommer att ha premiär via Star Stables kanaler på Youtube och görs i en engelsk och en tysk version. Mistfall kommer i tio avsnitt på fem minuter som utspelar sig i Jorviks magiska värld känd från internationella spelsuccén Star Stable Online.