Bonnier Carlsen, 2020-03-06

Foto: Moomin Characters

Mumin fyller 75 – Bonnier Carlsen bidrar till Östersjökampanj

I år fyller Tove Janssons berättelser om Mumintrollen 75 år. Jubileet uppmärksammas med den internationella kampanjen #vårthav till förmån för det förorenade Östersjön. Bonnier Carlsen har donerat 100 000 kronor till kampanjen – och ger i vår ut två klassiska muminberättelser i nyutgåva.

Tove Janssons första muminberättelse Småtrollen och den stora översvämningen gavs ut 1945. Sedan dess har hennes böcker om de filosofiska invånarna i Mumindalen blivit klassiker som ständigt hittat nya läsare. Havet hade en central roll i författarens liv och böcker, och Östersjön var en stor inspirationskälla. För att fira Mumintrollens 75-årsjubileum har Moomin Characters, som förvaltar Muminrättigheterna, därför lanserat en internationell kampanj för att samla in pengar till förmån för ett av världens mest förorenade hav.

– Tove levde stora delar av sitt liv vid Östersjön, både i Helsingfors och i Pellinge skärgård, och alla som har läst en Muminbok vet att havet spelar en viktig roll i dem. Vi tycker att det är viktigt att värna om havet, och på ett ”muministiskt” vis vill vi därför samla krafter och göra något positivt tillsammans, säger Sophia Jansson, brorsdotter till Tove Jansson och konstnärlig ledare för Moomin Characters.

Bonnier Carlsen donerar 100 000 kronor till kampanjen

Bonnier Carlsen, som de senaste åren har samarbetat med Moomin Characters och gett ut nytolkningar av Tove Janssons muminberättelser, har donerat 100 000 kronor till kampanjen.

– Kärleken till naturen är tydlig i muminvärlden. Och en välmående miljö är central för mänskligheten och våra barns framtid. Havet spelar en stor roll i muminböckerna som en symbol för frihet och äventyr, men även för trygghet. Att kunna bidra till arbetet med att förbättra Östersjöns tillstånd i samband med att sprida muminberättelserna kändes självklart för oss, säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.

Läs en längre artikel om kampanjen #vårthav hos Bokiño.

Nya tolkningar av Tove Janssons muminberättelser

I vår ger förlaget ut Mumintrollen och havsorkestern och Mumintrollen på hattifnattarnas ö – två klassiska muminberättelser i nyutgåva. Förhoppningen är som tidigare att böckerna ska locka nya läsare till Mumindalen, men även öppna dörren till originalböckerna.

I april kommer även en tavelbok som samlar 20 av Tove Janssons originalbilder från böckerna.

– Det är ett fantastiskt samarbete! Det är en ynnest att få jobba med så duktiga och engagerade personer som vill skapa vackra böcker. Vi är väldigt glada för de två nytolkningarna som tagit fasta på historier från muminsviten som handlar om havet, säger Sophia Jansson.

Läs mer om kampanjen #vårthav på här.