Bonnier Carlsen, 2020-12-09

Foto: Ulrica Zwenger

Natur & Kulturs stipendium till Lotta Olsson

Lotta Olsson tilldelas Natur & Kulturs särskilda stipendium för litterära insatser och uppmuntran till fortsatt arbete. Årets nio stipendiater får vardera 100 000 kronor.

Om Lotta Olsson

Lotta Olsson föddes 1973 i Helsingborg. Hon flyttade till Stockholm som 20-åring och debuterade med den uppmärksammade sonettsamlingen Skuggor och speglingar. Fem år senare kom Prata Persilja, en versberättelse för barn med illustrationer av Maria Jönsson.

Sedan debuten har Lotta fortsatt att skriva både poesi och prosa för såväl barn som vuxna och arbetat som översättare. För sina rappa, eleganta och engagerade texter har hon belönats med flera priser. 2011 blev Lotta tillsammans med illustratören Maria Nilsson Thore Augustprisnominerad för barnboken Konstiga djur. Hennes senaste böcker är God natt, min nalle och Litenpoesi.

Om God natt, min nalle

Mysig godnattsaga på sjungande rim! Ibland är det inte så lätt att slita sig från allt roligt och komma till ro.
Dagen är slut och det har det blivit dags att gå och lägga sig, men först måste barnet säga god natt ordentligt till allt och alla. "God natt till bollen, som visst försvann. God natt till trollen och spindelman. God natt godnattet, god natt till mig." Lotta Olsson har skrivit en finstämd godnattbok på smidig, rimmande vers. Den poetiska texten, tillsammans med Anna Lindstens stilsäkra och varma illustrationer, gör God natt, min nalle till den perfekta bilderboken att avsluta dagen med och en framtida klassiker i barnboksbiblioteket. Till boken finns också en sång, komponerad av Myrra Malmberg, med samma suggestiva och vaggande rytm som texten. Noter och en QR-kod som leder till Spotify finns i slutet av boken.

Om Litenpoesi

Liten-sviten – en hyllad småbarnsserie med rytmiska vardagsverser för de allra yngsta. Titta, peka och lek tillsammans! Lotta Olsson och Charlotte Ramels bildpoesi för de minsta har hyllats i medierna som charmiga minipoem med hög musikalitet och rytm. Nu finns alla böckerna samlade i en och samma bok. Formatet är lite större och följande böcker ingår i samlingsvolymen:
Bilen säger brum • Här är stora näsan • Liten, liten snälling •Trycka knappen • Mmm äta mat. Det här är småbarnslitteratur av finaste kvalitet. Perfekt som dopgåva eller födelsedagspresent för 0-3 år.