Bonnier Carlsen, 2023-11-05

Foto: Sofia Sabel, Sveriges Radio

Nils Lundkvist tilldelas Barnradions bokpris 2023

Nils Lundkvist belönas med Barnradions bokpris 2023 för boken Den yttersta vildmarkens historia. Kuben. Juryn består av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal. De gillade framför allt bokens driv och hur författaren lyckas fånga och beskriva huvudpersonernas känslor. Prismottagaren presenterades i finalprogrammet av Barnradions bokpris i P4. Läs mer om priset och samtliga nomierade.

Juryns motivering:

Kuben är en bok som är svår att sluta läsa, i och med att det hela tiden händer något i den. Det är en bok om frihet, diktatur, vänskap och familj. Boken innehåller mycket starka känslor som avundsjuka, oro och frustration. Känslorna beskrivs på ett sätt som gör att det är lätt att känna igen sig. Författaren målar fram miljö och händelse väldigt bra. Den här boken är verkligen värd att läsa!

Foto: Sofia Sabel, Sveriges Radio

Nils Lundkvist:

– Det känns lite overkligt nästan. Att det är barnen som utser vinnaren gör Barnradions Bokpris till det finaste priset! Det är ju där som min dröm har varit att boken ska landa, just hos barn. Så himla fint att veta att berättelsen och de olika nyanserna av relationer som jag ville skildra går fram. Det viktigaste för mig var relationen mellan de här pojkarna i boken. Det var det jag var nyfiken på att undersöka, i alla fall till en början. Jag hade hoppats att boken skulle röra upp frågor, dels om vilket samhälle vi vill ha, men också att den kan ge en känsla av att vänskap är möjlig även där det verkar finnas dåliga möjligheter för att vänskap ska gro. Att det finns hopp!

Om boken

I boken är det släpande sommarvarmt när en lastbil rullar över gruset på gårdsplanen. Det som lastas av är något som bäst kan beskrivas som en husvagn, fast ändå inte. En kub. Vad är det mamma och pappa inte berättar? John fattar ju att det är något, deras viskande bakom stängd dörr. Samtidigt hörs Statsapparatens drönare hovra ovanför trädtopparna. Mamma säger att hon måste ge sig av men hon kan inte säga vart, eller hur länge. Snart börjar John lägga ett pussel. Bit för bit anar han att hans familj inte är någon vanlig familj. Gården, skogen, bergen – den yttersta vildmarken som han älskar – är hotad.

Sagt om boken

"Lindkvist har redan hittat en helt egen röst i dystopigenren" Borås tidning

"Vilken debut det här är!" Vi Läser

"Originell fantasydebut. Nils Lundkvist är ett fräscht tillskott på den dystopiska litteraturhimlen" Dagens Nyheter

Läs en intervju med Nils

Om Barnradions bokpris

Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och UR:s pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman till författaren som skrivit vinnarboken är 30 000 kr. Barnradions bokpris har delats ut sedan 2010.