Bonnier Carlsen, 2024-04-16

Foto: Pär Olofsson

Nils Lundkvist tilldelas Slangbellan för bästa debut

Nils Lundkvist tilldelas utmärkelsen Slangbellan för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2023. Han får priset för sin debutbok Den yttersta vildmarken. Kuben.

Nomineringen lyder:

"Kuben är en framtidsskildring om diktatur och frihet, men också om vänskap och starka familjeband. Nils Lundkvist låter karaktärerna få utrymme att växa fram och gripa tag om läsaren. Genom fina gestaltningar görs miljön levande och stämningsfull samtidigt som spänningen hela tiden håller läsaren i sitt grepp.”

Om priset

Slangbellan, som i år firar 25 år, är ett debutantpris som instiftades 1998 och delas ut av Bult (Barn och ungdomslitterära sektionen) i Sveriges Författarförbund. Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Gütteler, ett diplom av Elin Hägg och 30 000 kronor.

Den yttersta vildmarken. Kuben är det släpande sommarvarmt när en lastbil rullar över gruset på gårdsplanen. Det som lastas av är något som bäst kan beskrivas som en husvagn, fast ändå inte. En kub. Vad är det mamma och pappa inte berättar? John fattar ju att det är något, deras viskande bakom stängd dörr. Samtidigt hörs Statsapparatens drönare hovra ovanför trädtopparna. Mamma säger att hon måste ge sig av men hon kan inte säga vart, eller hur länge. Snart börjar John lägga ett pussel. Bit för bit anar han att hans familj inte är någon vanlig familj. Gården, skogen, bergen – den yttersta vildmarken som han älskar – är hotad.

Den yttersta vildmarken. Kuben har tidigare tilldelats Barnradions bokpris 2023.

Om Nils Lundkvist

Nils Lundkvist är född i Skellefteå, i samma vrå av Västerbotten som Torgny Lindgren och Sara Lidman kommer ifrån, och i samma norrländska hörn som öste ur sig indiepopband på tidigt 2000-tal. Båda delarna har format honom lika mycket. Egensinniga berättare och kommunala bibliotek å ena sidan och sunkiga källarreplokaler som luktar kvarglömd pommes frites å andra sidan. Sedan ett par år tillbaka har han flyttat norrut igen med sin familj. Till vardags arbetar Nils som mellanstadielärare och lär nya generationer att skriva sina egna berättelser och att spela treackordslåtar på gitarr.

Läs en intervju med Nils