Bonnier Carlsen, 2022-10-10

Ny bok släpps i samband med Stopp! Min kropp!-veckan

Den 10-16 oktober är det dags för Stopp! Min kropp!-veckan. Under sju dagar lyfter Rädda barnen frågan om våld och sexuella övergrepp mot barn lite extra och i samband med temaveckan släpps även boken Okej med dig? – lilla boken om samtycke.

För drygt ett år sedan skickades piloten av Okej med dig? – lilla boken om samtycke ut till 1 000 förskolor. Boken fick fantastisk feedback och många har sedan dess köat för att få ta del av boken.

Nu kommer äntligen en bearbetad version ut till allmänheten. Boken ges ut tillsammans med Make Equal och Rädda barnen, och inom ramen för satsningen har en mängd material utöver boken tagits fram med stöd av Jämställdhetsmyndigheten.

Maja Linder, förskollärare på förskolan Morgonstjärnan i Umeå:

– Vi har läst Okej med dig? för hela vår barngrupp (4-5 åringar) och oj vilken fantastisk bok! Barnen lyssnade intresserat, otroliga illustrationer! Jättebra nivå för barnen att prata om samtycke. Så bra att mycket handlar om känslor, få syn på, sätta ord på och hantera.

Karolina Nenzén, förläggare Bonnier Carlsen är nöjd med samarbetet:

– De här frågorna är viktiga att prata om redan i tidig ålder, och Åsa Karsin har hittat precis rätt vardagssituationer att utgå ifrån så att alla barn kan känna igen sig. Vi har förstått att boken är efterlängtad av både förskolepersonal som privatpersoner, så det känns fantastiskt att få publicera den slutgiltiga versionen för allmänheten.

Utöver den nyutkomna boken finns även en pedagogisk handledning, en ramsa, låt, samtyckesordlista och mycket annat på okejmeddig.nu.

 Om boken

Vill du vara med och leka? Eller ge någon en kram? Då är det viktigt att veta hur den andra känner. Det får du reda på om du frågar: Okej med dig?

Samtycke betyder att man vill samma sak. I den här boken får barn enkelt lära sig hur man frågar om samtycke och läser av andras signaler. En viktig del av att vara en bra kompis!

I boken Okej med dig? blir samtycke lätt, med hjälp av vardagssituationer som alla kan känna igen sig i. Boken är skapad av Åsa Karsin i samarbete med Make Equal och med stöd av Rädda barnen. I slutet finns en text om vad du som vuxen bör veta om samtycke i barnets liv.