Bonnier Carlsen, 2022-11-01

Ny fin presentutgåva av prisade Min syster är en ängel

I år är det fem år sedan Ulf Stark, en av Sveriges mest omtyckta barn- och ungdomsboksförfattare, gick bort efter en kort tids sjukdom. Hans verk lever däremot vidare och fortsätter att glädja, underhålla och trösta nya generationer läsare. Min syster är en ängel är Ulf Stark och Anna Höglunds Augustprisbelönade klassiker som nu ges ut på nytt i en fin presentutgåva.

"Ulf Stark kan konsten att skriva om döden så att läsningen inger läslust" Dagens Nyheter

Om Min syster är en ängel

Ulfs syster dog redan innan hon föddes och nu är hon en ängel. Ingen annan kan se henne, förutom han. Trots det är hon den bästa syster man kan ha, tycker Ulf. Hon är nämligen inte som andra storasystrar som tjatar och alltid vet bäst. Nej, hon är busig, snäll och rolig och beter sig lite som hon vill. En dag bestämmer sig Ulf för att han ska visa sin syster runt i Stureby, så att hon får se hur det är här på jorden. Ulf Stark berättar med humor och ömsint allvar om kärleken till en syster som aldrig fick leva. Anna Höglunds illustrationer är varma och naivistiskt uttrycksfulla.

"Den ömhet, kärlek och sorglustiga komik som Stark och Höglund iscensätter är stor konst." Svenska Dagbladet

Illustratören Anna Höglund om deras samarbete:

– Det var roligt när Ulf ringde och berättade på sitt oefterlikneliga vis om en idé han fått till en bilderbok. För att liksom testa lite. Sen kunde det växa parallellt i mitt huvud tills han skrivit färdigt manus och jag kunde börja mitt jobb.

Om Ulf Stark

Foto: Johanna Hanno

Ulf Starks (1944–2017) författarskap är mångsidigt och han räknas som en av Sveriges främsta barn- och ungdomsboksförfattare. Hans röst är omisskännlig och han har tilldelats ett stort antal priser både i Sverige och utomlands. Liksom i flera av Ulf Starks böcker utgår han ifrån sin egen barndom och uppväxten i Stureby. Tillsammans med Anna Höglund hade han ett långt och framgångsrikt samarbete.

Om Anna Höglund

Foto: Stefan Tell

Anna Höglund är författare, illustratör och konstnär och tillhör de främsta bland Sveriges bilderbokskapare. Hon har samarbetat med många olika författare och har belönats med en mängd priser, både svenska och utländska. Inte minst har hennes egna böcker nått stora framgångar.