Bonnier Carlsen, 2021-06-08

Ny härlig serie om Vilde och käpphästarna

Nu utkommer en ny serie av Jenny Bicho och med illustrationer av Andrea Femerstrand. Serien om Vilde och käpphästarna är ett härligt äventyr om kärleken till en häst, tävlingsnerver och livet både på och utanför hinderbanan. De två första delarna i serien är: Vilde och käpphästen Winner och Vilde och sommaren med Cleo.

Äntligen är det dags!

Vilde ska vara med i sin allra första käpphästtävling – med riktiga hinder och riktiga prisrosetter om man klarar banan utan att riva. Hon och hennes bästisar, Leya och Hanna, kan knappt tänka på något annat. Dagarna före syr de nya grimmor och gör sina käpphästar redo för tävling.

Allt är så stort och spännande. Vilde blir nervös. Tänk om alla klarar banan utom hon? Och tänk om Vincent är där och ser henne? Men så kommer hon att tänka på käpphästen som man kunde vinna i lotteriet inne på området. En vacker skäck med gröna pärlögon och skimrande pannlugg. Den bara måste bli hennes. Med bultande hjärta sätter hon av mot det första hindret. Nu gäller det!

Vilde och käpphästen Winner är den första delen i serien.

Sommarlov – som Vilde har längtat

Redan när hon kliver ur bilen hos morfar känner hon att sommaren kommer att vara full av äventyr. Först hittar hon en busig hund och strax dyker det upp en tjej i hennes egen ålder. Det är Cleo med det blå håret, som nyss har flyttat in i huset på andra sidan syrenhäcken. Inte ens i sin vildaste fantasi hade Vilde kunnat drömma om att hon skulle få en kompis som är både snäll och rolig – och som dessutom hoppar högt och springer fort som vinden. En dag får Cleo en idé om att de två ska arrangera en egen käpphästtävling. Det visar sig vara mycket svårare än de först trott.

Vilde och sommaren med Cleo är den andra delen i serien.

Jenny Bicho och Andrea Femerstrand. Foto: Stefan Tell

Om Jenny Bicho

Jenny Bicho är född 1972 och uppvuxen i södra Stockholm. Hon är journalist och dokumentärfilmare, och förutom att hänga i stallet eller skriva böcker om käpphästar, driver hon bland annat ett produktionsbolag inom film och foto.

Hon är dessutom mamma till fyra barn, mellan 10 och 25 år gamla, och förklarar att böcker och läsningen alltid varit en stor del av familjens liv:

”Jag tycker inte om att leka, däremot älskar jag alla former av berättande. När barnen var små läste jag mycket för dem eller så hittade vi på egna berättelser, som vi gestaltade på olika sätt. När yngsta dottern blev stor nog att läsa själv, fick jag plötsligt tid över att skriva ner alla mina berättelser. Resultatet blev serien om Vilde, som är inspirerad av dotterns käpphästintresse.

Det bästa med berättelser, tycker jag, är att man får möta människor, miljöer och tankesätt som man kanske aldrig skulle stöta på annars. Att skapa en historia som väcker känslor och ger nya insikter om sig själv eller världen, är det finaste jag kan tänka mig.”