Bonnier Carlsen, 2020-04-16

Pelle Svanslös och hans vänner tar upp kampen mot virus

Även om man heter Friskus kan man bli sjuk. I nästa vecka utkommer Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händer.

Eva Dahlin, litterär chef Bonnier Carlsen:

Många vuxna och barn känner oro. Bästa botemedlet mot rädsla är kunskap. Och kunskap finns i böcker. Tillsammans med Pelle Svanslös och hans vänner får vi sagor och fakta presenterade med humor och snits. Vem blir inte inspirerad att tvätta tassarna med sill-såpa tillsammans med Pelles tvätta händerna-sång.

Bodil Unenge, förläggare på Fenix:

– Vi började titta på hur man kan sprida information på fler sätt än alla de som myndigheterna gör det på, och vikten av att informationen finns på flera språk. Då tänkte vi att en bilderbok är lättillgänglig utan att vara skrämmande.

– Att vända sig direkt till barnen genom bilderböcker är ett sätt att sprida kunskap på ett lekfullt sätt. På Fenix ger vi ut böcker, främst till barn, på arabiska och somaliska och att vi nu snabbt kan ge ut Pelles skola kring virus och sjukdomar hoppas vi ska bidra till minskad oro och en fin lässtund tillsammans.

Ingrid Flygare, illustratör:

Att tvätta händerna är ju faktiskt att vara snäll. Man är snäll mot sig själv och andra, genom att se till man inte sprider sjukdomar vidare. Så det kändes helt rätt att Pelle får en bok om det.

Klicka och skriv ut Tvätta händerna-affischen.

Pelles Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna

Pelle Svanslös och hans vänner i Uppsala kan också bli sjuka. Kattungen Friskus och hans bror Frallan får feber båda två och måste stanna hemma från katternas förskola. Tur att de snart blir friska!

I trygga Pelle Svanslös skola blir hälsa och sjukdomar lätta att förstå. Maria Frensborgs faktaspäckade sagor och Ingrid Flygares mysiga bilder har blivit faktagranskade så att alla barn får korrekt information på en nivå som passar. Berättelserna går också att läsa i Pelle Svanslös skola: Må bra-boken.

I den här boken lär Pelle Svanslös och hans vänner ut kunskaper om:

  • Virus och baciller
  • Kroppen
  • Att må bra
  • Stoppa smittan
  • Pelles tvätta tassarna (händerna)-sång

Boken är faktagranskad av Ylva Solders, leg. barnsjuksköterska.