Bonnier Carlsen, 2018-02-15

Foto: Stefan Tell

Per Gustavsson tilldelas Heffaklumpen 2017

Per Gustavsson tilldelas Heffaklumpen 2017. Priset är ett årligt pris för barn- och ungdomskultur som delas ut av Expressen. Heffaklumpen instiftades 1966.

Motiveringen:
Från ljusaste ängar till mörkaste rymder utmanar hans bilder gränserna för vad våra prinsar och prinsessor kan göra, hur fritt de kan leka och hur djupt de kan tänka.

Juryn består av:
Gunilla Brodrej (ordförande), Dan Hallemar, Hanna Höglund, Nils Forsberg och Margareta Sörenson

Tidigare vinnare är bla Carin och Stina Wirsen, Gunna Grähs, Sven Nordqvist och Jojje Wadenius.

Läs mer om priset.

Se ett inslag med Per.

– Allt började när jag var 15. Jag skulle imponera på en tjej i klassen. Hennes storebror var konstnär och hon beundrade honom jättemycket. För att ha en chans på henne började jag rita som bara den. Sen blev det aldrig något, men jag hittade kärleken till bilder, berättar Per

Per Gustavsson, född 1962, är illustratör och författare och har illustrerat en rad bilderböcker, både egna och andras texter. Han har bland annat skapat de populära böckerna om den kaxiga prinsessan . År 2014 erhöll han Elsa Beskow-plaketten för boken Skuggsidan. Senast har Per illustrerat Ulf Starks Amy, Aron och anden och i höst är han aktuellt med en ny serie småbarnsböcker om Knotan tillsammans med författaren Per Bengtsson.