Bonnier Carlsen, 2019-06-04

Foto: Charles Lidbom

Prinsessan Madeleine om sin barnbok: ”Handlar om att få barn att stå upp för sig själva”

Idag utkommer Stella och hemligheten. Boken har sin grund i en fråga som prinsessan genom sitt arbete med World Childhood Foundation känner ett starkt engagemang för: barns rättigheter.

Berätta om boken Stella och hemligheten, vad handlar den om?

— Den handlar om Stella som flyttar från New York till Sverige. Den första delen av boken handlar mycket hur det är att komma till ett nytt land, få nya vänner och komma in i skolan. Stella ställs inför svåra och jobbiga situationer och jag tror att många barn kan känna igen sig i henne. I slutändan handlar det om att få barn att stå upp för sig själva. Att hitta sin inre styrka och att våga säga nej om det är något som inte känns rätt. Berättelsen handlar också mycket om vad som är skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter och hur det är att vara en bra kompis.

“Vår förhoppning är att boken kan hjälpa barn att hitta styrkan inom sig själva att säga ifrån om något inte känns bra

Vad hoppas ni uppnå med boken?

— Det känner jag själv med mina egna barn, man vill prata med dem om svåra saker men ibland vet man inte hur man ska ta upp ämnet. Allt börjar ju i hemmet – både bra och dåliga saker – så jag hoppas att den här boken kan hjälpa barn, föräldrar och lärare att hitta ingångar till att prata om saker som kan vara knepiga i vardagen men också om svårare ämnen som övergrepp och kroppslig integritet.

Läs hela artikeln på bokino.se.

Read the article in English.

Stella och hemligheten

Att stå upp för sig själv eller någon annan är inte alltid lätt. Hur tar man mod till sig och säger ifrån när något inte känns bra? När Prinsessan Madeleine barnboksdebuterar är det med ett tema som i och med arbetet för World Childhood Foundation engagerar henne starkt: barns rättigheter. När nioåriga Stella och hennes pappa flyttar till Sverige känns allt nytt och lite konstigt: språket, skolan och fritidsaktiviteterna, allt är annorlunda och tar tid att vänja sig vid.  Så en dag berättar kompisen Elena en fruktansvärd hemlighet för Stella. Något som Stella inte får berätta för någon. Lova det!  Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Vad ska hon göra?

Stella och hemligheten är en vardagsnära berättelse att läsa tillsammans, men också en bok med ett viktigt ämne att prata om.
I slutet av boken finns frågor till läsaren för att öppna till samtal om svåra frågor som rör integritet, förtroenden och självkänsla. Det finns också en separat lärarhandledning för den som vill fördjupa sig i frågorna.

Boken är skriven i samarbete med Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson. Prinsessan Madeleine och Karini Gustafson-Teixeira ligger bakom idén och grundberättelsen, och har tillsammans med Marie Oskarsson utvecklat historien om Stella. Illustratör är Stina Lövkvist.

Stella och hemligheten ges ut av Bonnier Carlsen i samarbete med World Childhood Foundation.