Bonnier Carlsen, 2022-09-02

Read Hour bjuder in till en gemensam lästimme

Torsdagen den 8 september kl. 19–20 är det dags för Read Hour, en timmes gemensam läsning då vi uppmärksammar vikten av läsning. Initiativet drivs i Sverige av Läsrörelsen med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft.

För att göra något åt det sjunkande läsintresset bland barn och unga i Finland startade Barn- och ungdomsstiftelsen 2019 initiativet Read Hour. Syftet var att skapa en dag för att fira läsning, inspirera barn och unga till att läsa samt att se till att samhällsdebatten kring läskunnighet förblir aktuell. Kampanjen kulminerade på FN:s läskunnighetsdag den 8 september.

Att läsa mycket bygger upp vår läskondis. Hela 50 000 ord är vad en vuxen behöver för att kunna klara sitt dagliga liv, för att hänga med i nyhetssändningar och för att kunna förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar vi stöter på i livet. *

När man börjar lågstadiet har man i genomsnitt 7 000 ord i sitt ordförråd. Att bli läst för och att läsa mycket själv gör att ordförrådet successivt byggs upp. Om man inte läser eller bli läst för har man som 17-åring mellan 15 000 och 17 000 ord i sitt ordförråd.

För att slå ett slag för läsning bjuder Read Hour in till en gemensam lässtund den 8 september klockan 19–20. Stanna upp, sitt ner, öppna en bok eller tryck på play i en streamingtjänst och läs eller lyssna tillsammans. Bonnierförlagen har hakat på Read Hour och uppmärksammar och uppmuntrar läsning tillsammans med sina författare.

I Sverige är Läsrörelsen den samlande kraften för Read Hour, med stöd av Lärarstiftelsen, Svenska Akademien och Microsoft och är ett initiativ som man vill sprida till andra länder.

På readhoursverige.se presenteras läsande förebilder i alla åldrar och med olika bakgrund, i syfte att inspirera och få så många som möjligt att plocka upp en bok under Read Hour. Bonnier Carlsens upphovspersoner är inbjudna att sända live under sin lästimme i syfte att sprida initiativet så stort som möjligt. Från Läsrörelsens håll uppmärksammas det från augusti i sociala medier och i helsidesannonser i tidningar.

Vill du också delta?

Flera författare från Bonnierförlagen deltar i Read Hour och kommer att själva läsa en bok eller läsa högt på sina egna Instagram-konton under den officiella lästimmen. SelmaStories uppmuntrar sina följare att läsa live tillsammans med dem. Vill du vara med? Läs mer på SelmaStories.

Du kan även göra en kort film där du under en minut läser ett citat ur en bok eller bara visar vad du läser, och lägg upp det på sociala medier med hashtaggen #ReadHourSverige och gärna #readhour så att det syns i alla länder.

Samarbetspartners

Samarbetspartners är Nätverket Läslov – med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag – Story House Egmont, Pressbyrån, Bonnierförlagen, Storytel, Moomin Characters och Rights & Brands.

*Källa: Ingvar Lundberg, Professor i psykologi, Göteborgs universitet
Mats Myrberg, Professor i specialpedagogik, Stockholms universitet

Läs mer om Read Hour och Läsrörelsen här.