Bonnier Carlsen, 2024-01-04

Foto: Stefan Tell

Rihab Garci: "Jag vill att man ska leva sig in i det unga, känna pirret och lyckoruset"

Vi kommer ändå bara bli becknare är berättelsen om tre niondeklassare på väg ut i livet. Det är vinna eller försvinna den här våren, som deras lärare brukar säga. Och visst har hon rätt. Det är nu allt kommer att avgöras. Bara inte i skolbänken. Högstadieläraren och influencern Rihab Garci debuterar här med en roman där kärleken till ungdomarna som skildras lyser stark och där dialogen är hämtad direkt från klassrummet.

Lyssna på en intervju i Morgonpasset i P3

Hej Rihab, och grattis till debuten! Vi börjar med en sportfråga, hur känns det?

Foto: Stefan Tell

Det känns helt overkligt!! Jag kan fortfarande inte förstå att jag skrivit en hel roman! Det är galet!!

Hur och när började du skriva på den här berättelsen?

Jag började skriva under pandemin, precis som halva världen gjorde,  hehe. Det var efter ett författarbesök jag hade för mina dåvarande sjuor, där min vän och branschkollegan Melody Farshin pratade om att våga skriva och fylla våra bokhyllor med våra röster – kidsen från orten. Och jag kände mig träffad!

Har du testat texten på dina elever under processens gång?

Jaaa! Jag har ju gamla elever som hängt kvar i mitt liv i flera år nu, de är mer som familj för mig. Så de har fått testläsa, ge input och checka vissa fraser så de är rätt i tiden och med deras värld, hehe.

Vad vill du att läsaren ska få med sig när hon eller han slår igen bokpärmarna efter sista kapitlet?

Foto: Stefan Tell

Jag vill att man ska leva sig in i det unga, känna pirret och lyckoruset över en skolbal, sommarlov och kärleken. Men också skapa sig en förståelse för hur livet också är i orten, bortom alla negativa nyhetsnotiser.  Och så vill jag att alla som läser ut boken ska vilja veta MER om ungdomarna.

Blir det fler böcker om Sebbe, Samir och Selma?

Jag hoppas på det! Det kliar i fingrarna redan.

Rihabs debutanttext i Svensk Bokhandel

Om Rihab Garci

Rihab Garci är lärare, influencer och krönikör som brinner för att skildra förortens positiva sidor och stärka identiteten hos ungdomarna där. Hon har många års engagemang i ungdomsföreningar i Stockholmsförorterna och har även ägnat ett decennium åt att undervisa i dessa områden, där hon känner sig som mest hemma och kan göra som mest skillnad.

Om Vi kommer ändå bara bli becknare

Det är mellan höghusen och dess innergårdar, Pipasberg och Powerkings från Amos livs som livet i orten händer. Inte minst för Samir, Sebbe och Selma. Och nu är det si sta året av grundskolan. och det är vinna eller försvinna denna vår, som deras lärare Leila brukar säga. Och visst har hon rätt. Det är den här våren allt kommer att avgöras. Inte bara i skolbänken.