Bonnier Carlsen, 2021-09-25

Illustration: Stina Wirsén

Röster om Ulf Nilsson

Beskedet om Ulf Nilssons bortgång har mötts med sorg i Barnbokssverige, men även i andra länder. Här är några fina texter som skrivits om Ulf Nilsson och hans gärning.

Margareta Sörensen, Expressen:

”Med en alldeles egen ömhet och ett stort allvar skildrade Ulf Nilsson fasa och skräck. Och alltid med igenkännandets humor. En besvärlig lillasyster som inte begriper sig på livets faror – stackars storebror som ska bära ansvaret! Känslan för hur livets hotfulla rävar lurpassar runt knuten är fångad så finstilt och sublimt som tänkas kan i böckerna om Kaninsyskonen, och vem blir inte tröstad av marsvinet herr Muffins uppriktiga tankar om att åldras och dö?” Läs mer.

Ingrid Bossendal, Göteboorgs-Posten

”Nilssons författarskap förmedlar hopp och värdighet. Hans texter är genomsyrade av öm omsorg – och ständigt förstärkta av utomordentliga illustratörer. Här växer blyga pojkar i älskande lillebröders ögon, busiga lillasystrar räddas av vaksamma storasyskon och en darrande nyförälskad kanin nästan dör i kärleksfeber innan den vågar lita på att den har ett alldeles eget värde i den älskades blick.” Läs mer.

Jenny Jägerfeld, DagensNyheter

”Långa stycken kan jag utantill. Om Herr Muffins fru Viktoria och hans sex barn, hur långt han gick en gång (till trädgårdens/världens ände) och hur stark han var som ung (han kunde bära och kånka på en hel gurka). Jag är så oerhört tacksam över de berättelser jag fick.” Läs mer.

Petter Lindgren, Aftonbladet:

”Som förälder har jag haft förmånen att få läsa det mesta som Nilsson skrev för den yngre läsekretsen, som Lilla syster kanin, Alla små döda djur eller Adjö, herr Muffin, Augustprisvinnaren från 2002. Pärlor i världsklass alla tre, och med det gemensamt att de med en sådan klar blick tar sig an sorg, död och andra livsfarligheter.” Läs mer.

Hugo Lindkvist, Dagens Nyheter

Pia Huss, Dagens Nyheter

Buchmarkt

Der Spiegel