Bonnier Carlsen, 2022-03-22

Rymdäventyr för alla som som fascineras av universum

Eleverna på rymdakademin har kämpat, tränat och förberett sig för att resa ut i rymden. Raketen står redo – men vilka fyra astronauter får följa med till Mars? Spänningen är närmast olidlig. Bästisarna Svea och Sydney håller tummarna att bli utvalda. Blir det så? Det kan ni läsa i De utvalda ä den första delen i en ny serie: Mars tur och retur av Roger Dackegård och Lova Eriksson. Illustrationerna är gjorda av Mattias Andersson.

Intresset för för planeten Mars är större än någonsin – med raketuppskjutningar och rymdresor till planeten. NASA skickar två astronauter till månen 2022 för att förbereda uppskjutningar till Mars och Elon Musks projekt Space X planerar att skicka människor till Mars under 2024. Deras serie känns helt rätt i tiden. Vi har ställt några frågor till författarna.

Provläs ett kapitel

Vilka får vi möta i Mars tur och retur?

Vi får främst möta Svea och Sydney, två 11-åringar som studerar på Rymdskolan i Kiruna för att bli astronauter. De är bästisar och drömmer om att komma med i besättningen som ska flyga raketen från jorden till planeten Mars.

Hur kom ni på idén till den här serien?

Under en gemensam resa till Gotska sandön berättade vi små historier vandrandes på de långa, ödsliga stränderna. Lova kommer då på idén till vad som ska bli vår debutbok. Hon utbrister ”Tänk på den här situationen. Två astronauter är dödligt förälskade i varandra och så väljs bara den ena av de två ut för en resa till Mars. Hur skulle det kännas? Skulle man vilja åka eller stannar man kvar på jorden?”

Foto: Stefan Tell

Vad fascinerar er med rymden?

Rymden är ju ett mysterium! Astronomerna upptäcker hela tiden nya, roliga och spännande saker i universum. Ibland på natten sitter vi helt tysta i en soffa ute på landet och tittar upp mot stjärnhimlen. Den synen blir vi aldrig trötta på och då fantiserar vi om rymdens alla gåtor speciellt om den spännande planeten Mars. Tänk om man själv fick gå omkring där.

Vad skulle ni vilja ta med er på en resa till Mars?

En hårddisk full med ljud. Både röstinspelningar av familj, vänner och våra djur + ljud från naturen som porlande bäckar, regn och steg mot olika ytor som t ex en stig i skogen och så musik såklart!

Och en ask full med olika sorters mossa. Så att vi kan känna och lukta på mjuk skog. Det skulle kännas otroligt svårt att skiljas från alla vi älskar och från naturen. På Mars är allt torrt och hårt.

Jag skulle nog bada min hud skrynklig i olika sjöar och hav om jag skulle lämna Jorden.

Om vi får välja en sak till blir det ett fotoalbum med våra nära och kära samt våra favoritplatser.