Bonnier Carlsen, 2023-06-27

Foto: Caroline Andersson Renaud

Sarah Sheppards succébok Viktiga kartor fyller 10 år

Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare av Sarah Sheppard fyller 10 år. Det firar vi med att ge ut en ny utgåva – 8 nya sidor om dinosaurier, vilt väder, månen samt en månkarta. Välkomna på en tur runt jorden (och månen!) på 48 sidor!

Var bor de farligaste djuren?

Häng med på en tur runt jorden och upptäck fullt med knasiga, läskiga och roliga fakta som du inte kände till. Sarah Sheppard fantastiska kartbok har nått hundratusentals barn och vuxna redan och nu med en utökad utgåva finns det än mer att upptäcka.

Barn fängslas av hur Sheppard illustrerar och beskriver fakta och historia på ett lustfyllt och fantasieggande sätt. Vem har väl inte undrat vilket hav som egentligen är det djupaste på jordklotet? Och vilken spindel som är världens giftigaste? Och vilken är egentligen skillnaden mellan cyklon och tyfon? Det och mycket mer får man lära sig om i Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare.

Perfekt läsning och fantasibränsle för alla som drömmer sig bort till avlägsna platser fyllda av spännande upptäckter. Med den här kartboken i din hand kan du i fantasin resa vart som helst i världen.

Foto: Caroline Andersson Renaud

Sarah Sheppard:

– Jag gjorde kanske den här boken främst till mig själv! I skolans geografiböcker fanns det kartor där man kunde se var i världen det fanns exempelvis järnmalm och sockerbetor. Jag tyckte de här kartorna var jättefascinerande, men jag struntade ju i var det fanns järnmalm och sockerbetor – jag ville veta var det fanns guld och diamanter, farliga giftormar och vulkaner. Sådana viktiga saker får du reda på i boken! Jag tror att anledningen till att boken blivit så poppis är att vi alla, oavsett ålder, har en inre femåring som drömmer om att resa ut och upptäcka världen. Antingen på riktigt, eller från soffan.

Sagt om boken

”Rena eldoradot för äventyrare och dagdrömmare! […] en underbar bok med massor av intressanta fakta, en bok man kan gräva ner sig i länge, länge.” Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Entusiasmen och den småknasiga humorn, parat med en stor respekt för kunskap, gör läsningen oemotståndlig." Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter

"... kartboken jag önskar jag haft i skolan."Eva Emmelin, Norra Skånes Tidningar

Pysselbok med klistermärken

Res runt vår planet och pyssla med spännande saker som Bermudatriangeln, ädelstenar, giftiga djur och djuphavsgravar i denna aktivitetsbok fylld av pyssel och klistermärken. Perfekt sommarlovsbok!

Om Sarah

Sarah Sheppard är författare och illustratör. Efter en universitetskurs i paleontologi blev hon dinosauriefantast och skrev faktaboken Massor av dinosaurier som nominerades till Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2008. Hennes kartbok Viktiga kartor –  för äventyrare och dagdrömmare tilldelades Carl von Linné-plaketten för årets bästa faktabok med motiveringen:

I sina faktaböcker lyckas Sarah Sheppard på ett föredömligt sätt kombinera det pedagogiska och fantasifulla. Det är fascinerande och en fest för öga och hjärna att möta en illustratör och formgivare som lägger hela sin konstnärliga kraft på att möta barnen på deras egen nivå. Den personliga stilen med klara och starka färger leder till omedelbar igenkänning.

I Viktiga kartor: för äventyrare och dagdrömmare lotsas vi med världskartans hjälp kors och tvärs över jordklotet. En mängd fakta och detaljer för vetgiriga presenteras på ett lustfyllt och roligt sätt. Upplägget med det allra mest attraktiva först lockar in barnen i boken. Du bläddrar den som en almanacka – innovativt och praktiskt när hela världen ska få plats på ett uppslag. Sarah Sheppard får oss att vilja upptäcka mer och skapar nyfikenhet och lust till att lära och utforska världen.

Sarah fortsätter resan med nya bokserien Jorden runt! Med sin alldeles egna blandning av fakta och humor står hennes faktaböcker för barn i en klass för sig.