Bonnier Carlsen, 2021-01-04

Segraren – grand finale i Legenden om ögonstenen

I Segraren – den sista delen i Karin Erlandssons hyllade och älskade serie Legenden om ögonstenen skruvas spänningen upp till max. Den slutgiltiga kampen om ögonstenen tar Miranda och Syrsa till rikets västra delar, över vårliga åkrar och ända till drottningstaden med sina pärlbelagda gator.

Karin Erlandsson skriver mörk slukarfantasy

Segraren är den fjärde och avslutande delen i Karin Erlandssons hyllade och älskade serie. Segraren nominerades till Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris. De tre första delarna i serien är: Pärlfiskaren och Fågeltämjaren och Bergsklättraren.

Sneglat på Astrid Lindgren

Karin Erlandsson skriver mörk slukarfantasy. Hon väjer inte för att skriva om mörker i sin bokserie. – Det här är en fråga jag funderat mycket på. Särskilt den andra delen i serien, Fågeltämjaren, är mörk. Jag tror att barn mycket väl är medvetna om hemskheter i världen, och att inte bekräfta det i böcker är att både göra dem en björntjänst och att vara falsk. Jag har sneglat på Astrid Lindgren, hon vågade verkligen vara mörk då det behövdes, säger Karin Erlandsson i en intervju.

 

Karin Erlandsson om handlingen i bokserien som fångat mellanstadiebarnens hjärtan:

– Miranda är den skickligaste pärlfiskaren av alla och bestämmer sig för att bli den som hittar den mytomspunna pärlan ögonstenen. Det sägs att den som hittar ögonstenen aldrig mer behöver längta, då får man allt man någonsin längtat efter. Men om man bestämmer sig för att leta utan att hitta den, kommer man aldrig mer att sluta längta efter den, man blir besatt. Med i jakten får Miranda Syrsa som pratar i ett, och precis som Miranda blivit av med sin högra arm i en olycka med en roshaj.

"En bra berättelse är en bra berättelse, oavsett om den är ämnad för vuxna eller för barn"

Foto: Juha Törmälä

Produktiv författare

Karin Erlandsson är bosatt i Mariehamn med sin man och barn. Hon har tidigare jobbat som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Med barn- och ungdomsromanen Pärlfiskaren (2017) vann hon Schildts och Söderströms tävling ”Berättelsen är bäst” samt Runeberg junior-priset 2018. Samma år nominerades även boken till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Pärlfiskaren är den första delen i succén Legenden om ögonstenen, en serie som fortsätter med böckerna Fågeltämjaren, Bergsklättraren och avslutas med Segraren. Innan Legenden om ögonstenen har Karin Erlandsson bland annat skrivit Minkriket(2014) som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Hon har även skrivit deckarna Missdåd (2016) och Pojken (2018).

 

Karin Erlandsson nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 för Segraren– den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om ögonstenen. Prismottagaren offentliggörs under Nordiska rådets prisceremoni i Reykjavik den 27 oktober 2020.

Böckerna är ganska mörka emellanåt. Hur hemsk tycker du att man kan vara i barnböcker?

– Det här är en fråga jag funderat mycket på. Särskilt den andra delen i serien, Fågeltämjaren, är mörk. Jag tror att barn mycket väl är medvetna om hemskheter i världen, och att inte bekräfta det i böcker är att både göra dem en björntjänst och att vara falsk. Jag har sneglat på Astrid Lindgren, hon vågade verkligen vara mörk då det behövdes.

Om Segraren

Hundratals, tusentals pärlor ligger tätt intill varandra. Pärlemorn gnistrar i lyktornas sken och det gör inte längre något att vagnen skumpar så att tänderna skallrar. Det är hit mina pärlor fraktas, det är här de finns, alla pärlor jag samlat genom åren.

Kampen om ögonstenen tar Miranda och Syrsa till rikets västra delar, över vårliga åkrar och ända till drottningstaden med sina pärlbelagda gator. Det sägs att när drottningen har ögonstenen i sin ägo så får alla i hela riket vad de längtar efter. Men Miranda undrar om det verkligen stämmer när hon får se vem det är som står bredvid drottningen – den fruktade Iberis. Vem är hon egentligen och vad gör hon i drottningstaden?

Segraren är den fjärde och sista delen i Legenden om ögonstenen.

Läs också de tidigare delarna i serien:

Bergsklättraren

Den norra hamnstaden ligger i ruiner och Iberis har lämnat rädsla och elände i sina spår. I hopp om att ta ögonstenen och makten ifrån henne beger sig Miranda, Syrsa och Lydia upp i bergen i den östra regionen. De trotsar bergsfolkens och luftens kyla och tar sig hela vägen in i bergets mörker. Där får deras uppdrag följder de inte kunnat föreställa sig.

Fågeltämjaren

Miranda och Syrsa befinner sig i Lydias hus i den norra hamnstaden som förbereder sig för vintern. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor, klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronorna där hon träffsäkert svingar sin yxa. Men vintern kommer tidigt och med vintern onda krafter, som snart har staden i sitt grepp.

Pärlfiskaren

Miranda saknar en arm. En roshaj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Mot sin önskan har hon Syrsa med sig på äventyret, en flicka som pladdrar oavbrutet och inte ens simmar särskilt bra.