Bonnier Carlsen, 2020-08-10

Foto: Eva Lindblad

Släpp in humorn och anti-hjälten Morris Mohlin i bokhyllan

Glöm allt vad mutor och tvång heter för att få barnen att läsa — hemligheten för att locka fram läslusten hos de mest motsträviga barn stavas humor. Maria Frensborg är aktuell med Morris Molin på djupt vatten, den tredje fristående delen i serien om anti-hjälten Morris Mohlin. Detta är en bokserie som är gjord för mellanstadiebarn som älskar Dagbok för alla mina fans.

Maria Frensborg:

Foto: Eva Lindblad

– Jag ville skriva något för den motvillige läsaren, då tror jag att humor är ett bra sätt att lura barn att börja läsa.

Med hjälp av smart dialog, dråpliga illustrationer av Kalle Landegren och en stor dos igenkänning hoppas hon kunna dra in läsaren redan vid första sidan.

– Man kan också skriva spännande böcker, men humor är väldigt effektivt redan från första sidan. Det är omedelbart. Alla gillar ju att skratta. Alla gillar inte roliga böcker, men det är en mänsklig grundegenskap att vi tycker om att ha roligt.

Även Karin Lemon, förläggare på Bonnier Carlsen, tycker att humor är ett bra sätt att locka in barn i böckernas värld. – Och när man väl fått flyt i sin läsning för att man läst så många roliga böcker rullar det på – läsningens och berättelsernas fantastiska världar ligger öppna, säger Karin.

"Allvar och humor förstärker varandra"

Maria Frensborg menar att vi ofta pratar om att barn behöver läsa för att det är nyttigt och viktigt, men att det sällan är därför ett barn plockar upp en bok.

Uppmuntra snarare än hota och muta

— Jag tror det är få barn som börjar läsa av den anledningen. Istället för att hota eller muta kanske man ska produktutveckla. Kom bort från att läsningen är en plikt eller nyttigt. Mer lust i läsningen!

Att skriva roligt för barn har visat sig vara svårt, svårare än vad hon trodde. Och läskigt.

– Det är ett högt fall om man försöker vara rolig och misslyckas. Det är lite som att dra ner brallorna på sig själv. Blotta lite för mycket och hoppas att någon ska skratta åt det, sen står man där naken och utskrattad.

Kombinera humor med allvar

Humor är också en bra öppning till att ta till sig läsning om andra, svårare ämnen, vilket det finns många bra exempel på bland ungdomsböckerna. I böckerna om Morris Mohlin balanserar Maria Frensborg mellan humor och allvar för att ge boken djup och karaktärsutveckling.

— Det är bitar av allvar där. En av huvudkaraktärerna har förlorat sin mamma i cancer. Det är också en katt som dör och begravs. Allvar och humor förstärker varandra. Om man är väldigt rolig i en allvarlig situation blir det nästan ännu roligare. Allvaret kan bli oväntat allvarligt om man vågar slänga in det i en rolig situation.

Så slutsatsen är: Släpp in humorn i bokhyllan! De författare som klarar balansen mellan allvar och skämt hör till världens främsta.

Om Morris Mohlin på djupt vatten

Tandblekningsförsäljare, poet, duvskrämmare – och en riktig man

”Strax utanför skolan passar jag och Johar på att göra några manliga grejer, lite som uppvärmning för mandomsprovet. Vi försöker att hiva iväg en töntig bänk, men den går inte att rubba, trots att vi vrålar så högt vi kan. Innan vi går vidare skriker jag ”Wöööh!” åt en duva. Duvan stirrar bara på mig. Inte förrän jag springer fram och stampar i marken har den vett att flytta sig en aning. ”Manligt, Morris”, flinar Johar. ”Tack”, säger jag. ”Det gäller att visa vem som bestämmer.”

Morris Mohlin gör allt för att imponera på sin stora kärlek Mirre. Men varför händer inget mellan dem? Är det den fotomodellsnygga Husseins fel alltihop? Eller ser hon Morris mer som en vän än som en mogen pojkvän? Kanske krävs ett hederligt mandomsprov (iförd fastlimmat tomteskägg) för att Mirre ska inse vilken man Morris faktiskt är?

Om Morris Mohlin är levande måltavla

Morris Mohlin får det tufft när skolans värsting tvingar honom att gömma en påse vitt pulver. Och inte blir det bättre av att Morris misstolkar Mirres Chewbacca-imitation för ett kyssförsök och dessutom får henne att tro att han är värsta käpphästpervot. Dumpad och intrasslad i smutsiga knarkaffärer – det verkar vara game over för Morris Mohlin.

Om Morris Mohlin på iskallt uppdrag

Morris Mohlin är en upptagen högstadiekille med två extrajobb – som lejon på Teos Lekland och som betald låtsaspojkvän till Mirre. Allt för att få råd med att laga sitt krossade mobilglas. Men med en död katt i frysen och föräldrar som tror att Morris ställt till med nakensuparfest blir saker lite VÄL jobbiga