Bonnier Carlsen, 2023-09-22

Foto: Stefan Tell

"Småkrypen skulle klara sig helt utmärkt utan oss medan vi inte skulle överleva länge utan dem"

Spero! Så heter hjältinnan i Åsa Asptjärn och Gertrud Larssons nya bok. Berättelsen om hoppstjärten Spero och hennes vänner (och fiender!) är ett storslaget äventyr för de minsta och som bygger på 2021 års älskade radiojulkalender i Sveriges Radio med samma namn. Bokens illustratör, Andrea Femerstrand, gav visuellt liv åt Spero redan då.

Spero bor tillsammans med sin ensamstående mamma och 408 småsyskon under barken i en rödgran. En vinterdag händer något som förändrar allt. Granen huggs ner för att bli julgran hemma hos en familj människojättar. I Inomhuset är det kvävande varmt. Alla – hela Speros hoppstjärtsfamilj! – riskerar att dö av uttorkning! Hur ska Spero bära sig åt för att rädda mamma Collembola, lillebror Ento och de andra syskonen? Hur ska hon lyckas hitta ett nytt hem åt sin familj? Inte helt lätt när man blott är en millimeterstor urinsekt …

Hej Gertrud och Åsa! Berätta, vilka är ni?

– Vi lärde känna varandra under gymnasietiden i Kristianstad. Några år senare började vi arbeta ihop. Som duo har vi skrivit för scen, radio och teve och gjort föreställningar ihop. Nu senast radiosatiren Utkantssverige, som sänts åtta säsonger i Sveriges Radio och som vi också spelade som scenföreställning på Uppsala stadsteater i våras. Det här är dock första gången vi skriver en bok tillsammans. På egen hand har Åsa gett ut flera ungdomsromaner medan Gertrud vanligtvis ägnar sig åt att skriva dramatik.

Hur känns det att debutera som barnboksförfattare, Gertrud?

Gertrud Larsson

– Roligt! Och samtidigt högtidligt. Jag är mycket stolt över den värld Åsa och jag har skapat tillsammans.

Spero är fylld av symbolik för den som är gammal nog att läsa mellan raderna. När den modiga hoppstjärten Spero var huvudperson i julkalendern 2021, haglade fina omdömen så som "en fest i bildning och perspektivförskjutningar" och "det barn som kan omfatta årets julkalender är rustat för världens mest prestigefyllda universitet. Miljöproblem, maktkamp, kulturkrockar, geopolitik, språk och religiösa konflikter. Det är samhällskritik på genial nivå".

Vad hoppas ni på för mottagande av boken?

– Det vore förstås fantastiskt om boken får ett lika varmt mottagande som julkalendern fick! Framför allt hoppas vi att den når ut till många läsare. Oavsett om man läser den själv eller tillsammans med en vuxen är vår förhoppning att man ska få en riktigt rolig läsupplevelse. Vinner vi över några insekts-skeptiker på kuppen, stora eller små, och får dem att se på småkryp med nya ögon har vi verkligen lyckats.

Varför valde ni att skriva om den här typen av samhällsproblem i miniatyrvärldsformat?

– Först och främst ville vi skriva en spännande äventyrsberättelse med insekter och spindeldjur i huvudrollerna, resten kom så att säga på köpet. Vi har inspirerats både av insekternas värld och av den värld vi själva lever i, att driva med olika företeelser i samtiden är något vi som satiriker är vana vid.

Sverige är ett rikt land där rätt många har det rätt bra. Borde vi bli mer politiskt engagerade?

Åsa Asptjärn

– Boken är skriven för en ung läsekrets och vi tycker inte att man kan begära av barn att de ska engagera sig politiskt. Däremot hoppas vi att boken kan väcka både intresse och medkänsla för insekter och spindeldjur. Faktum är att vi människor är helt beroende av dessa små varelser som vi delar planeten med. Småkrypen skulle klara sig helt utmärkt utan oss medan vi inte skulle överleva länge utan dem. Utan insekter kraschar hela ekosystemet och det är en insikt som fler, inte minst politiker och makthavare, måste ta till sig.

Hur reagerade barnen på Spero när den gick som julkalender?

– Vi vet att många barn lyssnade tillsammans i sina klassrum och med stor spänning följde Speros och Silverpils äventyr. En mycket viktig ingrediens då som nu är givetvis Andrea Femerstrands illustrationer. Hennes bilder hjälpte till att dra in lyssnarna i historien och vi är övertygade om att det kommer vara samma sak med boken.

– För Andrea var det viktigt att göra insekterna ”gulliga” eftersom det finns barn som tycker att småkryp kan vara lite läskiga (vilket också gäller vuxna för den delen). Och det har hon verkligen lyckats med! Troligtvis är hon också den första illustratör i världen som skapat den här typen av bilder på hoppstjärtar, bokskorpioner, silverfiskar och granbarkborrar.

Är det något ni vill tillägga?

– Att insekter och spindeldjur är mycket fascinerande varelser! I boken har vi i stor utsträckning använt av oss deras verkliga egenskaper. Ju mer man lär sig om dem, desto fler möjligheter öppnar sig, både komiska och tragiska. Ta till exempel hoppstjärten som vi vågar påstå är djurrikets allra främsta luftakrobat. I jämförelse med en hoppstjärt står sig Armand Duplantis slätt. Hade han kunnat hoppa lika bra som en hoppstjärt hade han med lätthet studsat högt över en hel fotbollsplan och gjort volter samtidigt. Och inte nog med det. En hoppstjärt kan dessutom försätta sig själv i dvala för att överleva torka. Vi hörde talas om en hoppstjärt på Kanarieöarna som legat ”död” under ett och halvt år för att sedan väckas till liv av en droppe vatten.