Bonnier Carlsen, 2023-05-30

Smygläs första kapitlet i Kristina Ohlssons nya rysare

Eldhjulet är första delen i Barnen på Hovenäset, Kristina Ohlssons nya rysarserie för barn i mellanstadieåldern utspelar sig i västkustidyllen Hovenäset, samma plats där några av hennes mest älskade vuxenromaner äger rum. Eldhjulet kommer ut den 4 september.

Kristina Ohlsson är tillbaka med en ny spännande trilogi för barn i mellanstadieåldern. Hon har sedan barnboksdebuten 2013 med Glasbarnen haft en central plats i barnens bokvärld. Med sitt osvikliga barnperspektiv och fingertoppskänsla för det rysliga och läskiga skriver hon spännande och högklassiga bladvändare för bokslukarna. Det är nu tre år sedan hennes senaste bok för mellanåldern, Spökhusets hemlighet, utkom.

Smygläs första (oredigerat) kapitel ur boken

Möt Heidi på Hovenästet

Det händer märkliga saker på Hovenäset. En snickare har rivit Heidis ena sovrumsvägg och under golvet hittas en gammal barnsko och en leksak. Natt efter natt rasar ett förfärligt oväder och Heidi hör hur någon smyger omkring i rummet bredvid hennes när hon ska sova. Det enda som känns riktigt roligt är att det kommit ett pariserhjul till Hovenäset över sommaren. Hjulet ägs av den snälle Bill som snabbt flyttar in i ett gästrum hos Heidi. Men det är någonting som inte stämmer. Pappas gravida flickvän blir bara tröttare och tröttare. Och Heidis förvirrade farmor verkar livrädd för pariserhjulet och vill ha bort både hjulet och Bill. Snart förstår Heidi att något mycket otäckt hänt i huset där hon bor. Något som är på väg att hända igen …

Kristina Ohlsson:

– Hovenäset är en helt magisk plats i världen, faktiskt som gjord för att vara en del av sagor för både barn och vuxna! Idén till Eldhjulet fick jag ifjol när jag köpte ett eget hus på Hovenäset. Säljaren lämnade nämligen kvar en gammal barnsko i ena sovrummet. Skon visade sig ha en helt fantastisk historia. Säljaren hade hittat skon i trossbotten på huset när han och hans fru totalrenoverade kåken i mitten av 80-talet. Tydligen hade skon lagts dit av de ursprungliga ägarna som byggde huset 1922. Enligt gammal folktro skulle en sko under huset ge dem lycka och många barn. Säljaren tyckte att skon var så fin att han och frun hängde den på sovrumsväggen, och där har även husets tredje ägare – d.v.s jag – låtit den hänga kvar. Och sedan skrev jag den rysligaste barnboken jag kunde komma på om skon ...

Foto: Jeffery Richt

– På många sätt älskar jag nöjesparker och framför allt älskar jag berg- och dalbanor och pariserhjul! De enda karusellerna som jag definitivt inte åker är sådana som bara snurrar runt (som t.ex. slänggungorna). Blir sjukt illamående då. När jag var liten var vi ofta på Liseberg och några gånger även på Bakken utanför Köpenhamn. Det var typ det roligaste jag visste. Jag blir fortfarande glad så fort jag råkar få syn på Lisebergsskylten när jag är i Göteborg.