Bonnier Carlsen, 2022-10-30

Foto: Mattias Bardå

Sollentuna kommuns kulturpris till Josefine Sundström

Författaren, programledaren och Sollentunabon Josefine Sundström belönas med Sollentuna kommuns kulturpris. Hon får priset för ett imponerande arbete med att sprida litteratur för barn och inspirera till läsning. Josefin Sundström har under många år arbetat nära förskolor, skolor och bibliotek för att locka nybörjarläsaren och öka språkutvecklingen.

Josefine Sundström i ett pressmeddelande:

Foto: Mattias Bardå

–Jag är oerhört hedrad över att få detta fina pris! Är oerhört tacksam inför att jag bor i en kommun som väljer att uppmärksamma och stötta kulturarbetare. Fullt medveten om vilket fin sällskap jag nu hamnat i, ett sällskap av tidigare kulturprismottagare.

Josefine Sundström arbetade som programledare för program som Melodifestivalen, Voxpop, När och Fjärran och Världens Barn. På kvällarna skrev hon i hemlighet på sin debutroman. Drömmen var att skriva på heltid. Debutromanen hette Vinteräpplen kom ut 2010. Sedan dess har det blivit ännu en roman och över tio barnböcker; den populära serien Sagasagor och två småbarnsböcker om karaktären Dam-Dam.

Sagasagor har ocksp blivit animerad tv-serie på Viaplay. Serien har blivit tvåfaldigt Kristallennominerad. Sagasagor har översatts till tio språk och har blivit radioföljetong i Sveriges Radio. Sagasagor. Fiffiga kroppen och finurliga knoppen gavs ut 2017 i ett samarbete med Generation Pep. Den delades tre år i rad ut av barnavårdscentraler över hela landet.

Josefine Sundström belönades tillsammans med Emma Göthner Svenska bokhandelsmedhjälparföreningens pris Din bok – vårt val 2016.

Ur utgivningen:

Sagasagor. Raketer, småfåglar och hungriga dinosaurie

Språklek och ordskoj med Dam-Dam. Skogen