Bonnier Carlsen, 2021-10-04

Spökexperterna LaxTon skriver för barn

Tony och Niclas i Laxton Ghost jobbar som spökjägare och syns i bland annat prisbelönta TV-programmet Spökjakt med Jocke och Jonna. I Handbok för spökjägare berättar de hur det går till när de undersöker gamla hus. De visar också sin utrustning, delar med sig av sina bästa tips och berättar om vad de själva har varit med om när de besökt Sveriges mest hemsökta hus. Du behöver inte tro på spöken för att läsa och rysa till spökjägarens handbok! Efter läsningen, använd fyll-i-delen i boken och gör en egen undersökning. Om du törs...

Vi har ställt några frågor till LaxTon Ghost:

Foto: Emelie Asplund

Laxton Ghost – berätta, vilka är ni?

LaxTon Ghost Sweden består av Tony och Niclas som är bröder. Födda och uppvuxna i Kiruna och har haft intresse kring det övernaturliga och paranormala sedan vi var små. 2014 startade vi LaxTon eftersom vi under hela vår uppväxt upplevt oförklarliga saker i vårt hem. Nu med hjälp av teknik ville vi försöka dokumentera ner fenomen samt besöka några av världens mest Hemsökta platser.

Ni har tidigare skrivit en bok för vuxna om spökjakt, och nu för barn. Hur skiljde sig skrivprocessen, berättarstilen?

Det stämmer 2018 släppte vi en bok Professionella Spökjägare för den vuxna publiken. Det som skiljer dessa böcker åt är utmaningen att just skriva till den yngre publiken så det blir lätt att förstå. Det ska vara spännande men inte för läskigt. Vi vill skapa ett intresse för det paranormala och inte skapa ett obehag.

Sen är det ju ett tungt ämne eftersom grundkärnan är just döden. Ett ord som är skrämmande för många eftersom ingen pratar om den. 100 miljoners frågan är just. Vad händer när vi dör och finns en andra sida, och om den finns hur är det där?

Att läsa om spöken kan ju både vara spännande och läskigt – hur hittar ni den bästa balansen så att man som läsare inte ska bli rädd, hellre nyfiken?

Precis det är det som är det luriga med att skriva till yngre. Samtidigt som vi vill berätta om vad vi upplevt under alla våra utredningar oavsett hur läskigt det kan vara, så vill vi inte skrämma barn.  Vi vill skapa ett intresse för det paranormala och inte skapa ett obehag. Tony har själv barn och fått den klassiska frågan som alla föräldrar någongång i sitt liv får från sina barn;  – Pappa Finns det spöken?

Nästan av ren reflex var jag på väg att säga, nej det finns inga spöken. Men innan jag svarade så tänkte jag till och sa.

– Jag tror att när vi dör, så finns vi ändå kvar. Vi kanske inte syns, vi kanske inte hörs men vi finns överallt. Dessa behöver man inte vara rädd för, eftersom det oftast är det någon när och kär släkting som hälsar på.

Är ni rädda för något? Om ja, vad?

Visst kan vi känna obehag på vissa platser som vi besöker. Men det är nog här vi skiljer oss från många andra. När andra springer i väg av rädsla eller blir stel av skräck så gå vi emot det som är obehagligt för att ta reda på vad detta är. Är det en naturlig förklaring eller kan vi försöka dokumentera något paranormalt.

Slutligen, vem kommer älska denna bok?

Även fast denna bok är skriven för barn och ungdomar så kommer även den äldre publiken älska den. Denna bok kan man med fördel läsa tillsammans med sina föräldrar och då passa på att prata om vad som händer när vi inte längre finns kvar. Slutligen så är detta en bra handbok för framtida Spökjägare.