Bonnier Carlsen, 2022-06-05

Foto: Stefan Tell

Succéserien Labyrint på SVT har blivit bok

På SVT har tävlingsprogrammet Labyrint visats sedan 2012 och blivit en succé bland tittarna. Visst känns det självklart att den spännande serien skulle bli en bok?

I Labyrint. De tre nyckelstenarna av Manne Lindwall och Pelle Magnestam kastas vi in i ett fartfyllt äventyr fyllt av slajmsprutande robotar. Boken riktar sig till  6–9-åringar, äventyrsläsaren, steampunkälskaren och såklart till alla som gillar serien Labyrint. Dags att läsa loss med Daidalos!

"Det är viktigt för oss båda att främja barns läsning och därför kändes det väldigt naturligt att ta den här världen in i ett bokformat."

Vi har bett Manne och Pelle berätta om boken och hur de förvandlat tv-serien till en bok.

Berätta om Labyrint. De tre Nyckelstenarna.

Det är en berättelse om tre barn – Kim, Teo och Alex som hamnar i Daidalos undervattensvärld. Och om hur de, trots att de inte är vänner från början, måste samarbeta för att bekämpa farliga robotar och samla de tre nyckelstenarna för att lyckas ta sig hem. Man slängs in i ett spännande äventyr på en gång och boken är till och med pulshöjande på sina ställen! Samtidigt så lär man känna våra huvudkaraktärer på djupet och inte minst labyrintvärlden.

Manne och Pelle. Foto: Stefan Tell

Vad kan läsaren förvänta sig?

Boken riktar sig till Labyrint- och steampunkälskaren, äventyrsläsaren och den som precis börjat sin läsresa. Den fungerar perfekt som högläsning! Om man känner till och älskar TV-serien, är boken självklart något för dig. Samtidigt så behöver man inte känna till den här världen för att dras med in i äventyret.

Vad tog ni med från TV-världen in i boken?

På samma sätt som teveprogrammen har inspirerat lärare och barn till att utforska teknik, naturvetenskap och matematik, hoppas vi på att föräldrar, lärare och bibliotek kan använda sig av boken för att väcka barns läsintresse och att illustrationerna och texten inspirerar och framför allt underhåller!

Manne. Foto: Stefan Tell

Nattens hjältar, Bolibompa och Härmaporna

Manne Lindwall började arbeta med film redan artonårsåldern. 2001 debuterade han som regissör med den egna barnlångfilmen Lejontämjaren och 2015 tilldelades han Kristallenpriset för regiarbetet med teveserien Livet enligt Rosa som sedan följdes av den populära långfilmen Rosa the movie.

Manne har även skrivit manus, regisserat och producerat teveprogram så som Nattens hjältarBolibompaLivet leker och Härmaporna. De senaste åren har han ägnat sig åt Labyrint på heltid. Det som började som ett renodlat gameshowformat har under Mannes ledning utvecklats så att Labyrintvärlden nu även innehåller pysselprogram, musikvideor, faktaprogram och fristående dramaserier.

Pelle. Foto: Stefan Tell

Scenografin till LasseMaja-filmerna och dräkter till TV4-succén Masked Singer

Pelle Magnestam arbetar som scenograf för såväl film och teve som teaterscener och utställningar. Han tilldelades tv-producenternas pris ”Årets visuella uttryck” för julkalendern Tjuvarnas jul och nominerades 2014 till en guldbagge för scenografin till långfilmen Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter.

Pelle har bland annat gjort scenografin till flera filmer om LasseMajas detektivbyrå, Wildkids, Det stora experimentet och alla dräkter till fredagsunderhållningen Masked singer på TV4. Det är även Pelle som skapat scenografin och alla robotar i Labyrintvärlden.

Välkommen till Daidalos fantastiska undervattensvärld men akta dig för robotarna …

Ända sen Kim var liten har farfar berättat legenden om Daidalos för henne. Daidalos, som byggt en värld under havsytan och befolkat den med fasansfulla robotar. Men aldrig kunde Kim tro att den världen skulle finnas på riktigt. Än mindre att hon själv skulle hamna där. Men det gör hon! Tillsammans med stöddiga Teo och tysta Alex är hon fast i Daidalos labyrinter. Nu tvingas de samarbeta för att ta sig hem. De måste möta sina värsta rädslor och på något sätt överlista robotarna, som lurar i mörkret …