Bonnier Carlsen, 2021-10-18

Super-Charlies familj adopterar en vovve

Super-Charlie och rymdvalpen är deckarförfattaren Camilla Läckbergs elfte bok om bebisen med superkrafter.

Det är något mystiskt med den lilla valpen som familjen adopterat. Lilly är helt lila, äter bara prickig korv-mackor, bajsar grönt bajs och ylar nätterna igenom. Som om inte det vore nog kan hon förvandla sig till ett läskigt monster!

Det är nog en rymdvalp som sprungit bort och hamnat på jorden, tänker Super-Charlie. Nu måste han, med Pollys hjälp, försöka hitta Lillys riktiga familj. Illustrationerna är gjorda av Therese Vildefall.

Hjälp Super-Charlie – bli en hjälte du också!

Camilla Läckberg är en stolt och engagerad ambassadör för Barncancerfonden. Därför skänker hon 10 % av sina intäkter från den här boken till forskningen om barncancer. Tack för att du köper boken och är med och bidrar!

Komplett guide till serien om Super-Charlie

Historien bakom Super-Charlie

Idén bakom Super-Charlie kom till när Camilla Läckberg väntade sitt tredje barn. Under graviditeten började hon berätta historier för de två äldre syskonen om superhjälten Charlie som låg där inne och väntade på att få komma ut. Här berättar Camilla Läckberg och sonen Charlie hur de jobbar fram böckerna tillsammans.

Till skillnad från bokseriens frustrerade bebis är verklighetens Charlie en charmig, fotbollsälskande tioåring. I en småstökig familj får man lätt intrycket av att han dessutom – liksom sitt alter ego – är den som håller koll på saker och ting. Camilla nickar instämmande medan Charlie ansluter i soffan.

Det måste vara den vanligaste frågan du får: hur känns det att ha en egen bokserie?

– Det känns bra, bara kul. De flesta av mina kompisar har koll, men det har aldrig känts pinsamt eller så. När jag var liten släpade jag stora kassar med böcker till alla som gick på mitt dagis.

Vilken är den bästa superkraften som Super-Charlie har?

Foto: Christian von Essen

– Att ha röntgensyn och kunna se genom väggar. Då kan man tjuvkika på folk. Min favoritscen från böckerna är nog när Super-Charlie ser genom väggen i husvagnen att mormor och hennes nya kille pussas.

– Mormor har bortamatch, tillägger Camilla.

Dessa små instick av vuxenreferenser har blivit en viktig del av framgångsfaktorn, menar hon. Det är trots allt inte bara barn som ska bli roade av läsningen.

– Jag menar att det är nyckeln till bra barnböcker. När jag skriver har jag ju två målgrupper – barnet förstås, men också den vuxna som läser. Många glömmer bort det. Det är som när man tittar på nya Pixar- eller Disney-filmer – det finns saker där som barnen inte alls fattar, men föräldrarna greppar referensen och skrattar.

"Ibland leker jag lite och tar med riktigt svåra ord som barnet missuppfattar"

På samma sätt är språket i Super-Charlieböckerna ibland mer avancerat än i andra barnböcker. Camilla ser det som ett sätt att få den som läser att förklara och på sätt utveckla barnens ordförråd.

Utvecklar Super-Charlie tillsammans

Camilla hämtar inspiration till böckerna från familjens verkliga liv. Men allt stämmer inte – eftersom Charlies pappa Martin Melin är polis, har även pappan i böckerna fått fortsätta med sitt yrkesval. Camillas nuvarande make, MMA-fightern Simon Sköld, har därmed inte tagit sig in i intrigerna ännu.

– Nej, han fick vara med i Lejontämjaren istället. Så han är nöjd, säger Camilla med ett snett leende.

"Barnet är smartare än föräldrarna"

Eftersom Charlie är huvudperson är han också delaktig i hela processen när det gäller att skapa nya manus till böckerna. Det är tydligt att de är vana vid att jobba ihop.

Som en av landets mest framgångsrika författare kan Camilla Läckberg aldrig vara helt säker på om det är hennes eget namn eller berättelserna i sig som gör att folk tar till sig Super-Charlie. Därför är det extra roligt att barnböckerna säljer bra i länder som Polen, Ryssland, Kina och Frankrike.

– Kina är det mest otippade. Jag har träffat ett kinesiskt fan. Det var läraren på hennes barns förskola i Kina som hade introducerat dem för Super-Charlie. I övrigt hade hon aldrig hört talas om mig, så det kändes rätt häftigt. Jag tror alla kan uppskatta friheten och fantasin. Och att barnet är smartare än föräldrarna, det tror jag är den viktigaste orsaken till att folk gillar Super-Charlie.