Bonnier Carlsen, 2021-03-16

Sveriges förskolor får bok om bergbyggande

Alla förskolor i Sverige kommer att fram till den 26 april att kunna anmäla sig att få den nya boken ”Bojan och tunnelbanan” utan kostnad.

”Bojan och tunnelbanan” skrivs av författaren Johan Anderblad och illustreras av Filippa Widlund. Det är en barnbok i serien om Bojan, och som i de tidigare böckerna kommer det att finnas både fakta och saga. Böckerna är djuplodande och verklighetsbaserad, ändå lagom lång att högläsas om och om igen.

Ska väcka intresse kring bergbranschen

I december tecknade Bonnier Carlsen ett samarbetsavtal med Svenska Bergteknikföreningen för att tillsammans skapa en barnbok med fokus på berg- och tunnelbyggande. Föreningen hoppas att detta ska väcka barns intresse kring yrket och att de ska vilja arbeta inom bergbranschen.

– Ett av Svenska Bergteknikföreningens främsta mål är att locka unga att välja vår bransch. Vi fokuserar bland annat på att locka fler studenter att välja inriktning mot bergbyggande men inser att intresset måste väckas mycket tidigare än så. Därför gör vi nu den här satsningen, berättar Per Vedin, ordförande i Svenska Bergteknikföreningen, i ett pressmeddelande.

I den kommande boken har Svenska Bergteknikföreningens ingenjörer Johanna Holmsten, Malin Lestander och Per Vedin varit med och säkerställt att fakta, begrepp och metoder är rätt.

Först till kvarn

Boken kommer i en första specialutgåva att tryckas i 4000 exemplar och distribueras till alla förskolor som vill ha ett exemplar, först till kvarn gäller. En beställning görs på Svenska Bergteknikföreningens hemsida och boken kommer att nå förskolorna i slutet av maj.