Bonnier Carlsen, 2019-05-14

Foto: Magnus Ragnvid

Therese Alshammar vill att både vuxna och barn ska uppleva vattnets magi

Simdrottningen Therese Alshammar har över 70 medaljer från EM, VM och OS. Numera brinner den före detta elitsimmaren för att dela med sig av sin kunskap och vattenvana till både vuxna och barn. Det är kanske inte så konstigt att hon debuterar med en barnbok som just utspelas i en simhall och i en bassäng: Aysa i simhallen. Sin kärlek till vattnet och vågorna delar Therese med Jonas Burman som illustrerat Aysa i simhallen.

”Den är lagom varm och lagom djup, tycker Aysa. Hon bottnar ganska långt ut där, men efter tolv steg måste hon simma eller hoppa fram på botten. Eller hänga på mammas rygg som en krokodil på span efter ett byte.”

I sin bok Aysa i simhallen välkomnar Therese oss till en hemlig värld under vattenytan, där ljuden låter annorlunda och kroppen känns lätt och smidig. Följ med fyraåriga Aysa till simhallen där fakta och fantasi flyter samman till en inspirerande berättelse om lek, vattenvana och simkunnighet. Jonas Burmans illustrationer förmedlar en kärlek till vatten som är svår att motstå. Man vill bara hoppa i!

Therese Alshammar:

– Nu ser jag tydliga exempel hemma på hur böcker och berättelser har samma effekt på mina egna barn. Läser vi om Pippi för ettåringen och femåringen hämtar bägge gärna varsin skurborste och försöker åka skridskor över golvet när städhinken kommer fram. Och där någonstans föddes också om drömmen att få förmedla liknande inspiration i en lekfull simhallsmiljö till barn. Alla dessa regler, trix och knep jag snappat upp vill jag så gärna dela med mig av, så att fler får uppleva vattnets magi.

Se ett inslag med Therese i Nyhetsmorgon TV4.