Bonnier Carlsen, 2019-03-25

Foto: Stefan Tell

Ulf Nilsson: Aktuell med Kommissarie Gordon och Paddy. Största minsta polisen

Vem vill inte bli polis? Största minsta polisen är ett nytt ljuvligt bilderboksäventyr av Ulf Nilsson och Gitte Spee. Böckerna om polisvännerna Gordon och Paddy har hyllats internationellt och även blivit tecknad långfilm och visats på SVT. Vi har ställt 5 frågor till Ulf.

Äntligen en ny bok om Kommissarie Gordon och Paddy! Vad händer i Största minsta polisen?

Pip är en mycket liten sovmusunge som börjar förskolan. Första dagen är alla på besök på polisstationen. Men hon ser inte när kommissarierna visar grejer, hon är för liten! Så hon går hem (sovmöss är rätt ilskna av sig, tänker jag). Och en spaning börjar. Fast Pip är duktig och lyckas med att … Nej, nu ska jag inte berätta mer!

Denna bok har ett lite annat format än tidigare böcker om Kommissarie Gordon, hur kommer det sig?

Jag tyckte det var så roligt att berätta om ungarna på förskolan och deras äventyr. Alla vill ju bli poliser! Så hittade jag sovmusen i mitt huvud och ville berätta att man kan ha nytta av att vara liten. Att vara en liten, liten polis. Samtidigt ville Gitte breda ut sina fina bilder på lite större papper. Ja, det är klart att det blev en stor bok om en liten mus.

Böckerna om Kommissarie Gordon brukar beskrivas som ”vänliga och filosofiska deckare för de minsta”. Hur har den här världen växt fram? Vad har inspirerat dig?

Det svåra är den första boken. Man modellerar fram en lite tjock, trött och gammal kommissarie. Man tänker på sig själv helt enkelt. Javisst, små bakelser till frukost, lunch och middag! Sedan tänker man sig en ung och mycket smartare assistent. Och viktiga tankar om hur man ska vara som människa, jag menar padda. I den andra boken är det enklare för då har man bilder färdiga av allt. Tack snälla Gitte! Och då blir allt mycket roligare.

Du har sagt i en intervju ”Att berätta för barn är det viktigaste!” Vad menar du med det?

Jag tror det finns ett viktigt ögonblick i livet. När man är liten och sitter i en soffa, kurar ihop sig intill mamma eller pappa och lyssnar på en berättelse. Boken berättar, föräldern berättar vidare om sig själv, barnet berättar om vad det tänkt. Ett stort ögonblick när man är liten! Det är just där världen utanför byggs upp. Och det är där en stor del av framtiden formas.

Kommissarie Gordon blev långfilm 2017 och just nu går den som TV-serie på SVT. Hur är det att se sina verk i det formatet?

Underbart att se Gordon och Paddy röra sig och tala! Ett så fint och trevligt filmgäng. Gillar Stellan Skarsgårds (Gordon) och Melina Kinnamans (Paddy) röster och gester! Sedan kan man se Gordon på Teater Pero i Stockholm också. Då får man se Ulf Eriksson, Magnus Lundblad och Baura L Magnúsdóttir! Så fint!