Bonnier Carlsen, 2022-06-09

Foto: Stefan Tell

Uppföljaren som fått en varningstext på omslaget

Niclas Christoffer skriver så spännande om ett dystopiskt framtida Sverige – sträckläsning utlovas. Ett Sverige där döden i direktsändning höjer tittarsiffrorna till skyarna. Alla som protesterar mot samhällsordningen riskerar att dömas till döden. Nu utkommer Go big or go home – uppföljaren till Losing big or losing everything – och andra delen i en trilogi. I ett fångläger i Nya Norrland tävlar motståndsrörelsens kvinnor mot varandra i rå överlevnad. Utmaningarna är grymma och produktionsbolaget hetsar de tävlande mot varandra. Den enda som kommer att överleva den här tävlingen är vinnaren ...

Här berättar Niclas om den nya boken samt ger en ledtråd om vad som kommer att hända i den avslutande delen.

Varför valde du Norrland som miljö för denna dystopi? Var det den otäckaste plats du kunde tänka dig, skåning som du är?

Som skåning finns det två otäcka platser att välja mellan; Stockholm och Norrland, och Stockholm hade jag redan använt som miljö i första boken.

Foto Stefan Tell

Vad är det som fascinerar så med reality-teve?

Jag brukar skoja om att jag har två självskadebeteenden i mitt liv – att kolla på reality-tv och att äta knäckebröd i sängen. Dessa missbruk är dock båda snälla, jämfört med min tidigare utmaning med ätstörningar. Skämt å sido, att kolla på reality-tv ÄR beroendeframkallande, om jag börjar kan jag helt enkelt inte sluta, så det är en värld som är bra på att suga in folk och få dem att stanna – perfekt för en bokserie med andra ord!

Du beskriver en framtida meritokratisk värld som präglas av tester och tävlingar, om man inte presterar kan våldsamma saker inträffa, och misslyckas man riskerar man att dö. Hur ser du på vår tids samhällsutveckling?

Vi formar framtiden tillsammans hela tiden och vi måste vara försiktiga med vart vi leder den. Vi är på väg mot ett samhälle som ser ut som det jag beskriver första boken (Losing Big or Losing Everything). Vi måste bli snällare mot varandra så att vi inte hamnar i ett samhälle som det jag beskriver i andra boken ...

Boken har till och med fått en varningstext på omslaget – hur otäckt blir det?

Det blir rätt så otäckt! Jag gillar rysare och fick själv mardrömmar när jag skrev manuset.

Du är redan på gång med manuset till den avslutande delen i denna trilogi – kan du ge läsaren någon ledtråd om vad som kommer att hända?

Vår fixering vid våra kroppar kommer att återvända, som i den första boken. Ätstörningar kan ta sig olika uttryck och i sista boken får vi se den i ett nytt, skrämmande ljus. Vi kommer till en framtid som jag hoppas att vi aldrig ska behöva uppleva. Och trilogin får ett slut så klart – ett överraskande sådant hoppas jag!

Om Niclas Christoffer

Niclas Christoffer är född och uppvuxen i Hurva i Skåne. Idag är han bosatt i Stockholm och arbetar som stand up-komiker, författare och föreläsare. Han debuterade 2012 med ungdomsboken Som Zlatan fast bättre.

Om boken

Välkommen till Nya Norrland -- platsen där brottslingar får de straff de förtjänar! 

Efter att ha flytt från sin egen vinstceremoni i den sadistiska succédokusåpan Losing big or losing everything drar sig fjortonåriga Xerena undan till en enslig stuga i Nya Skåne för att ifred få sörja alla människor hon mist. 

Men lugnet varar inte länge, för snart är hon inkastad i världens största teveproduktion – Go big or go home. Staten beskyller Xerena för att samarbeta med terrororganisationen Motstånd, och nu ska hon och de andra deltagarna avrättas i direktsändning. En person har dock chansen att få sitt liv tillbaka – den som vinner immunitet i tillräckligt många tävlingar och svär staten evig trohet. 

Men lojaliteten mellan deltagarna är starkare än vad staten räknat med, och snart börjar flyktplanerna ta form …