Bonnier Carlsen, 2023-07-19

Vad gör man om man stöter på en arg älg i skogen?

Naturen är fantastisk! Men där finns också farliga saker … Vad gör man om man stöter på en älg i skogen? Vilka svampar är giftiga? Vad ska man tänka på när det åskar?

I Giftigt och farligt i naturen finns svaren och tips på saker som är bra att veta om laviner, rotvältor, förfrysningar och en massa annat. Spännande fakta blandas med verkliga berättelser, och när du har läst kan du känna dig både tryggare och smartare.

Celia Svedhem, psykolog, frilansskribent och nyfiken på det mesta, är efter debuten 2022 med Stora boken om bläckfiskar tillbaka med en ny bok. Illustrationerna står åter Filippa Widlund för. Hon  är en av våra flitigaste barn- och faktaboksillustratörer. Och hon älskar djur och natur.

Ladda ner tipsrunda!

Här berättar Celia och Filippa om arbetet med boken.

Celia Svedhem

Det är lätt att tänka att det inte finns så mycket farligt i Sverige, så varför ville du skriva den här boken?

Det är lätt att tänka att det inte finns så mycket farligt i Sverige, så varför ville du skriva den här boken? Jag är gammal orienterare och har alltid tillbringat mycket tid i skogen och naturen och aldrig varit orolig. Men när jag fick barn började jag plötsligt oroa mig för allt möjligt som de skulle kunna råka ut för. De stoppade till exempel allt de såg i munnen. Samtidigt blev en nära anhörig till oss sjuk av en fästing. När jag en midsommar glatt hade plockat en tjusig fingerborgsblomma till midsommarkransarna som jag och barnen skulle binda fick jag höra att den var giftig och blev helt ställd. Jag kände att jag inte hade någon koll alls och då fick jag idén till den här boken!

Foto: Anna Hållams

Vilka saker tycker du att man ska akta sig allra mest för?

Det värsta tycker jag är fästingar. De är små äckliga rackare som man kan bli riktigt sjuk av om man har otur.

Finns det verkligen farliga fiskar?

Ja, fjärsingar! De är fiskar som finns på västkusten och som brukar kallas för havets huggormar. De har gifttaggar och om man blir stucken skjuter de in ett gift, de vidriga typerna!

Är du rädd när du är ute i naturen?

Nej, nu är jag lugn igen när jag är ute i skogen med barnen! Nu har jag ju stenkoll på allt som är giftigt och farligt och vet vad jag kan göra för att undvika det.

Filippa Widlund

Foto: Caroline Andersson Renaud

Hur var det att skapa de här bilderna?

Jag älskar verkligen att teckna naturen i alla dess former! Och Celias texter är så roliga att illustrera, vi har en riktigt bra kemi.

Vad var allra knepigast att få till?

Luriga och giftiga växter, tror jag. Eftersom de ofarliga och farliga kan vara väldigt lika varandra. Men man får se mina bilder som en guide till att använda en flora. En flora tycker jag absolut att man ska skaffa om man inte har någon hemma!

Har du fått några bra tips på vad du ska göra om du är med om något farligt?

Ett smart knep är hur man kan hantera en orm med en kratta! Och jag har haft frågesport med min familj om de vet hur man ska bete sig i skidbacken om det går en lavin! Vet du?