Bonnier Carlsen, 2021-06-01

Våga vara snäll-stipendiet – ansök nu

Pelle Svanslös grundvärderingar om allas lika värde, civilkurage och snällhet har sedan debuten 1939 varit den röda tråden i Gösta Knutssons berättelser om den lilla svanslösa katten från Uppsala. Våga Vara Snäll-stipendiet delas ut till grupper, organisationer eller personer som verkar i den andan och som utvecklat barns förståelse för allas lika värde.

Mats Fromme, vd för Sagogränd som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös:

– Vi tror att barn som växer upp med sunda ideal redan från början kan bli bättre och mer empatiska som vuxna. Där kan berättelserna om Pelle hjälpa till och vara ett verktyg, säger

Ansökan för 2021 års stipendium är öppen 1 juni – 15 september

Våga vara snäll-stipendiet har delats ut varje år sedan 2014 och genom åren har det uppmärksammat en lång rad framgångsrika initiativ, som alla tagit avstamp i den värdegrund som förmedlas i Gösta Knutssons berättelser.

”Det spelar ingen roll om man har svart eller vit nos, det handlar om hur man är”,

Våga vara snäll-stipendiet delas ut till personer, grupper eller organisationer som på olika sätt arbetar med att utveckla barns förståelse för allas lika värde. Stipendiet är på ett prisbasbelopp, för 2020 är det 47 300 kr. Vi hoppas att du eller någon du känner vill söka. Läs mer och ansök här.

2020 års mottagare

Läs om förra årets mottagare

Näsbyskolan i Kalix

Foto: Joakim Nordlund

Kulturföreningen Mums för sitt projekt ”Bland drakar och dragqueens”

Foto: Olov Karlsson

Pelle Svanslös skola

I trygga Pelle Svanslös skola blir hälsa och sjukdomar lätta att förstå. Maria Frensborgs faktaspäckade sagor och Ingrid Flygares mysiga bilder har blivit faktagranskade så att alla barn får korrekt information på en nivå som passar. Berättelserna går också att läsa i Pelle Svanslös skola: Må bra-boken.

I den här boken lär Pelle Svanslös och hans vänner ut kunskaper om:

  • Virus och baciller
  • Kroppen
  • Att må bra
  • Stoppa smittan
  • Pelles tvätta tassarna (händerna)-sång

Boken är faktagranskad av Ylva Solders, leg. barnsjuksköterska.

Klicka och skriv ut Tvätta händerna-affischen.